AllEttan och en haltande vårserie

AllEttan och en haltande vårserie

Höstsäsongen 2016 är över. Hockeyettan Östra splittras där fem lag kommer att försvinna till AllEttan Norra medan sju lag ska fortsätta tampas i en serie som kallas HockeyEttan Östra vår.

Så var dem bara sju. Ja så skulle man ju faktiskt kunna uttrycka sig om fortsättningsserien HockeyEttan Östra vår. Fem lag har dragit iväg på nya äventyr med start den 27 december. Väsby är ett av dessa lag som dragit högvinsten.

Eller är det verkligen en högvinst? Sportsligt ja men ekonomiskt? I stället för att i princip kunnat ta cykeln till vissa matcher som mot Wings, Vallentuna och Sollentuna så blir det nu långa krävande bussresor norrut med dubbla matcher och övernattningar.

För Väsby kommer det utan tvekan att bli en sportsligt utmaning. Nu ställs man mot dem bästa lagen från Norra serien samt fyra lag från dem Östra serien. Totalt 18 matcher väntar. Det kommer att bli något att bita i för Vilda Väsby. Väsby har kapacitet att kunna överraska.

Skridskoåkningen finns där, intensiteten också. Man är också ett av de lag som skjutit mest i serien men där målen inte riktigt kommit i önskad utsträckning. Här måste man bli betydligt effektivare och ta vara på dem chanser som bjuds. Sen måste man även bli mer noggrann i spelet i egen zon.

Fixar man detta samt att man klarar av omställningen med långa resor och övernattningar med dubbla matcher då kan Väsby mycket väl hamn på en topp sex placering.

Vad gäller HockeyEttan vår så kommer nya spännande derbyn och haltande omgångar att bli vardag, där bara ett av dessa sju lag får möjligheten att kliva in i finrummet via bakdörren. Två lag kommer att få spela kval medans fyra lag kan kvittera ut semesterbiljetterna redan den 19 februari.

Sollentuna som kommer att starta på 5 poäng  hade som målsättning att även dem ge sig ut på Norrlandsturné efter hösten men nådde inte riktigt ända fram utan får fortsätta att jaga en playoffplats i vårserien och ta sig vidare genom bakdörren, Kan man bara lägga den eventuella besvikelse över att ha missat AllEttan bakom sig så tror jag man har god chanser att smyga in just den vägen.

Men då krävs skärpning i derbymatcherna. För mot Wings och Vallentuna har det så här långt bara blivit en seger. Där måste man bli bättre om man ska ha en chans att ta sig vidare.

Wings startar på 4 poäng är i mina ögon den stora överraskningen under hösten. Laget som fick kvala sig kvar i Hockeyettan i våras och när övriga lag presenterade och spikade trupper så var det tyst från Märsta. Vi fick vänta långt in på sensommaren innan spelare började presenteras på löpande band.

Wings har kanske inte alltid bjudit på den där bländande hockeyn men sättet man byggt laget på och att man hela tiden gör små framsteg gör att faktiskt kan bli en kandidat till att slinka in genom den där bakdörren. Lagets styrka är helt klart försvarsspelet men det som imponerat mest på mig är lagets snabba omställningar och i flera matcher lagets effektivitet när det vankas målchanser.

Vallentuna startar på 3 poäng hade även dem en lugn sommar innan truppen sakta men säkert formades. Vallentuna har under hösten spelat jämt med de flesta lagen. Men lagets stora brist har varit målskyttet. Kan man få ordning på den biten kan även Vallentuna blanda sig striden om den berömda bakdörren.

Även här finns det kapacitet. Defensiven och målvaktsspelet som svajade lite inledningsvis har man fått ordning på och är nu riktigt bra. Får man bara fart på målskyttet också kan Vallentuna gå långt.

För Viggbyholm i Alltvåan har det blivit en jobbig inledning. Bara en seger på ordinarie tid och fyra poäng på de inledande sju matcherna. Nu är det hela sju poäng upp till kvalplats. Ingen omöjlig uppgift men uppförsbacken dit är just nu enormt lång.

Allfyran drar igång den 10 januari och där kommer vi att kunna följa två lag från Norrort. IFK Österåker samt SDE HF som båda vill ta klivet upp i Div 3 nästa säsong. Vi kommer med spänning att följa lagens väg fram till den förhoppningsvis spännande upplösningen.

För våra J20 lag kan vi konstatera att J20 Östra Elit har delats upp i tre grupper. En topp 4 där Sollentuna är med och ett ingenmansland där Wings  och Vallentuna inte riktigt har hängt med topp fyra. I dagsläget skiljer det åtta respektive sexton poäng upp till fjärdeplatsen. I botten krigar Viggbyholm med Åkers/Strängnäs om kvalplatsen.

När det gäller J20 Div 1 så har vi Väsby i topp medans Österåker och SDE HF hamnade under topp fyra strecket.

Med dessa ord tackar jag för visat intresse under hösten och så återkommer jag med nya tankar och funderingar nästa år. Tills dess önskar Bloggen en god fortsättning och ett Gott Nytt Hockeyår.

Bosse Andersson 

bosse@norrortssporten.se 

 

Kommentarer

Kommentera