Amadou Jawo: ”Jag flyttar tillbaka till Täby om ett år”

Amadou Jawo: ”Jag flyttar tillbaka till Täby om ett år”
Jawo2
Foto: Kenneth Andersson

PROFIL. Täby ”staden på landet” är en viktigt plats för Djurgårdsanfallaren Amadou Jawo. Det var där han växte upp och utövade fotboll till stor del av sin fritid. Nu har åren gått och han har fått hemlängtan.
– Nu när jag har fått barn har jag fått en anledning att flytta tillbaka dit, säger Amadou Jawo till norrortssporten.

När man är ung vill man pröva lyckan och stå på egna ben. Det gör man när man flyttar ut från sina föräldrar. Efter flera år kommer det en viss hemlängtan till sina barndomsrötter. I alla fall hos en del. För Djurgårdens anfallsspelare, Amadou Jawo är det så.
– Det är väldigt viktigt och jag har kvar mina kompisar där. Nu ska vi flytta tillbaka till Täby om ett år. Man kommer tillbaka, det är där man har sin trygghet, säger Amadou Jawo som även poängterar att det är viktigt att man det bra runtomkring sig.
– För att det ska gå bra fotbollsmässigt måste allt runtomkring vara bra, de får inte vara något problem som tar energi. Jag trivs bra i Täby. Jag har haft en väldigt bra uppväxt, så jag kan aldrig klaga den.
–Nu när jag har barn har jag fått en anledning att flytta tillbaka.

Jawo-johnson
Här värmer Jawo upp tillsammans med före detta Frej-spelare Sam Johnson. Foto: Kenneth Andersson

Flyttade hem
Som ung spelade han i Täby Kyrkbyklubben IK Frej. Men det var i Vallentuna BK som han blev upptäckt som fotbollspelare. För åtta år sedan (2007) gick flyttlasset norr ut. Till den allsvenskan klubben Gefle IF. Därefter (2009) blev det fyra år i Elfsborgströjan för att sedan vända hem och dra på sig Djurgårdströjan.

Och att han följer sitt ungdomslag, IK Frej Täbys framgångar i superettan råder ingen tvekan om.
– Jag ser alla resultat. Jag vet alla resultat och hur det har gått. Det ser bra ut.
– Visserligen har jag bara sett en match, men jag tycker de spelar bra. Jag trodde det skulle bli tuffare. Överhuvudtaget, med tanke på att de är nykomlingar. De har ju kvaliteterna och håller de i det här kan Frej bli ett stabilt superettan-lag. Det ser väldigt intressant ut, säger han.

När det gäller kändisskapet inom fotbollsvärlden känner Jawo att i Täby är annorlunda.
– Det kanske blir någon fotbollsfråga och sedan kanske man frågar vad personen gör. Man får vara sig själv. Det är i såna fall mer i stan.

Du har mängder med bröder som spelar fotboll. Hur mycket har det påverkat dig?
– Jo det har påverkat mycket, bara detta att kunna träna med dem utanför planen. Ska man lyckas måste man tycker det är roligt och träna vid sidan av den ”riktiga” fotbollsträningen. Har man många syskon kan man göra det. Sedan peppar man varandra också.

Retas inte mer
Och att det finns en syskonrivalitet är inget Jawo förnekar. Men att reta sina syskon, som gör när man är liten, förekommer inte längre.

Hur mycket retar du Omar (hans äldre bror) att han harvar i Superettan?
– (Skratt) Faktiskt inte. Jag tittar på hans matcher och säger alltid till honom att han är lat. Han hade fortsatt kunnat spela i Allsvenskan längre, men han är så bekväm av sig. Det säger jag till honom ganska ofta. Han är lat, det håller jag mig vid. Han hade kunnat spela i Allsvenskan fortfarande, om inte han hade varit lat. Han har tappat det här med att köra extra. När jag ser hans matcher och han tar i, så ser jag att han har det. Men sedan kan han bli lite loj och så där. Jag tror han är lite bekväm. Jag försöker få honom att inse det.

 

Kenneth Andersson
kenneth@nyhetstajm.se

Mikael Einarsson
mikael@nyhetstajm.se

Kommentarer

Kommentera