Blomqvist: “Samma tacklingsregler för damer och herrar”

Blomqvist: “Samma tacklingsregler för damer och herrar”

Den här gången ska jag ”tackla” regelskillnader mellan damer och herrar som spelar ishockey. Det gäller främst tacklingar. Damhockeyspelare får tacklas i samma åkriktning och herrar får även tacklas i motsatt åkriktning. Det är alltså en regelskillnad mellan könen. Jag får ofta frågan ”Varför är det så?”. Ja, det är en bra fråga. Den anledning som jag har hört är att det till en början var så stora skillnader på storlek och ålder bland damhockeyspelare att det var för stor skaderisk att fortsätta tacklas på samma sätt som herrarna. Regelskillnaden för dam- och herrhockey gäller inte bara här i Sverige utan i hela världen, den kommer ifrån Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Jag tycker att det kan vara samma tacklingsregler för damer och herrar, tjejer och killar. Jag tycker att regelskillnaden är förlegad. De som fortfarande har åsikten att det är för stora skillnader i storlek på damspelare har glömt att det finns liknande skillnader mellan killar, som till exempel spelar U16 hockey. Det kan vara stora skillnader på muskelmassa och längd i den åldern. Killarna får tacklas och lär sig hantera det från en ung ålder. Varför skulle inte vi damer och tjejer få lära oss att tacklas tidigt och tacklas på samma sätt? Många unga tjejer spelar dessutom med killar och lär sig tacklas tillsammans med killarna. Så var det för min del, jag spelade i killag fram till och med J18 och det tyckte jag fungerade bra. 

Det var nyligen ett inslag i SVT med några spelare i damlandslaget som uttalade sig att de vill tacklas precis som herrarna. Där hade SVT skickat en fråga till IIHF om tacklings regeln och varför den fortfarande finns kvar. De fick till svar:”Runt om i världen börjar många tjejer spela hockey för att det inte är en rå sport. Vi skulle förlora många spelare i framtiden om vi tillät samma regler som männen har. Dessutom är ett huvudmål för oss den här perioden att fokusera på spelarnas säkerhet.”Den sista meningen i uttalandet att fokus är på spelarnas säkerhet känns väldigt konstig, för jag antar att IIHF är lika intresserade av männens säkerhet. Männen och killarna får tacklas och damerna och tjejer får bara tacklas i samma åkriktning. Borde inte IIHF ha samma säkerhets tänk för alla sina aktiva oberoende av kön?

IIHF:s uttalande att många tjejer börjar spela ishockey för att det inte är en rå sport, så funderar jag på vem som sätter epitetet ”rå sport”. Jag anser inte att ishockey är en ”rå sport”. Det är en snabb och tuff sport med många kampmoment. Kan det vara så att samhällets norm om hur en kvinna ska vara bestämmer hur vår sport ser ut? I herrhockeyn är inte normen sådan utan tacklingar är en naturlig del av spelet. I andra sporter som fotboll, basket, handboll och boxning m.m. är det inga regelskillnader mellan män och kvinnor. Varför ska det då vara det inom ishockeyn? Jag ser inga belägg för att det ska vara regelskillnader mellan män och kvinnor.

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera