Blomqvist: ”Dags att TV-bolagen visar kampen för jämställdhet”

Blomqvist: ”Dags att TV-bolagen visar kampen för jämställdhet”

Förra veckan skrev jag om JVM för våra tjejer och killar. Jag tänker fortsätta på samma spår. Det finns, precis som i de flesta idrotter, fortfarande skillnader på tjejernas och killarnas omständigheter och förutsättningar. På herrsidan har Sverige fem juniorlag från U16-U20 och på damsidan har Sverige ett, U18, eller två om man räknar U16-laget som spelar vart fjärde år då det är ungdoms-OS. Det är skillnad på hur förbundet lägger sina resurser. Jag vet att det på damsidan finns läger för de som är U20 och U16, men det är inget lag som spelar turneringar och får utveckla sitt matchspel i landslagssammanhang. Det finns säkert de som menar att det inte finns tillräckligt med spelare för att starta fler lag på damsidan, men det känns som ett uddlöst argument. Det behöver inte startas fem nya lag på en gång utan det går att jobba successivt, till att börja med ett nytt lag. Vad jag har förstått har Finland läger för sina U20-damer. Varför inte möta dem i en Finnkamp? USA och Kanada har garanterat U20-lag där de möter varandra. Där kan även finnas möjlighet att möta andra U20-lag.

Nytt juniorlandslag

I och med fler juniorlandslag kommer de yngre spelarna få en större chans till en bättre utbildning. Spelarna kommer hamna i skarpa lägen och får chans att spela på viktiga positioner. Det är säkert ingen enkel sak att starta ett nytt juniorlandslag, då det krävs en organisation kring det med ledare, tränare, materialare m.m. Men att det är svårt har aldrig varit ett bra motargument och någonstans måste vi börja för att utveckla spelarna och kunna vara med och konkurrera om medaljerna igen.

En annan sak som det är skillnad på är att killarnas matcher sänds live på SVT och TV4 i Sverige. Vi hockeyintresserade ser killarnas JVM som en tradition och kollar på matcherna oberoende av tid på dygnet. Vi tycker det är jättebra underhållning. Hos mig och min familj står vi upp mitt i natten för att kolla på matcherna och även planerar våra nyårsmiddagar runt matcherna som spelas då även våra gäster är hockeyintresserade. Det är på detta sättet som svensk hockey har skapat profiler och vi där hemma lärt känna de spelare som senare spelar NHL och SHL.

Skapar profiler

Tjejernas matcher vet jag inte ens om de sänds online i år. Det är stor skillnad och jag tycker det är dags att TV-bolagen visar att de vill vara med i kampen för jämställdhet och satsa på att visa tjejernas matcher. Att matcherna visas på TV är något som skulle göra att folk får upp ögonen för sporten. Jag tror att detta skulle kunna skapa profiler inom damhockeyn och det är inte mindre spännande. De spelare som spelar JVM spelar i vardagen med vuxna spelare och blir då inte så tongivande medan här skulle vi få chansen att se dem möta spelare med samma erfarenhetsnivå.

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera