Blomqvist: ”De flesta måste arbeta”

Blomqvist: ”De flesta måste arbeta”

I veckan har det varit flera reportage på SVT sport om damhockey. Två inslag handlade om hur två landslagsspelares vardag såg ut och ett om två spelare som blivit utbrända pga kombinationen arbete och hockey. En av landslagsspelarna kan satsa helhjärtat på hockeyn den här säsongen och behöver inte arbeta vid sidan om. Den andra spelaren måste arbeta för att få ihop livspusslet med familj. Hon beskriver även hur det är svårt med återhämtningen och att hon är tvungen att sova på sina raster. Det inslaget om de två utbrända spelarna beskriver hur spelarna har försökt ge 100 % på hockeyn och 100 % på arbetet och till slut gick det inte längre och de spelar inte längre ishockey. 

Få sovtimmar

Jag tror att det oftast inte är träningstimmarna som är problemet utan det är återhämtningen, både den mentala och fysiska. Det är svårt att få den återhämtningen man behöver när man arbetar och spelar hockey i SDHL. I SDE så arbetar många av oss, resten går i skolan. Vissa av mina lagkamrater går upp halv sex på morgonen för att hinna ta sig till arbetet och det spelar ingen roll om de kommit hem från en sen träning eller match och bara får sova några få timmar, de ska till arbetet. Gör du detta flera dagar i veckan är det inte konstigt att du blir trött, sjuk eller inte kan prestera ditt bästa. 

Finns det något positivt? Det finns några spelare i SDHL som periodvis bara spelar hockey och inte arbeta vid sidan om. En del kan ha lön från sina klubbar och andra stöd från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) men dessa spelare är undantaget. De flesta av oss måste arbeta för vår försörjning och arbeta för att laget ska få in pengar. Positivt är att vi får göra det vi älskar. Vi vill inte bli sjuka för att vi spelar ishockey på elitnivå. Positivt är att det uppmärksammas men vi som spelar nu kommer antagligen inte kunna ta del av framtida förändring.

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

 

Kommentarer

Kommentera