Blomqvist: ”De unga spelarna ska få bättre villkor”

Blomqvist: ”De unga spelarna ska få bättre villkor”

De senaste dagarna har det pratats mycket om det danska fotbollsdamerna och att de nu ställer högre krav på det danska fotbollsförbundet. De danska damerna tog silver i EM nu och ställer krav på den ekonomiska ersättningen. De gick ut i strejk i hopp om ett bättre avtal. De danska herrlandslaget har gått in och stöttat damerna i deras kamp genom att säga att de avstår 678000 svenska kronor per år. Det danska fotbollsförbundet och damlandslaget enades på måndagen om ett delavtal, då de var tvungna att ha ett lag till VM-kvalmatchen mot Ungern på tisdagen annars skulle de inte få delta i resten av kvalet.

Varför skriver jag om fotboll kanske ni frågar er? Jo, i våras gjorde nämligen USA:s damlandslag i ishockey samma sak. De gick ut i strejk för att få bättre villkor. På sociala medier gick laget ut med att de inte skulle spela VM-turneringen om det inte blev en förändring. De ville ha bättre stöd och villkor från det amerikanska ishockeyförbundet. Det passade bra att det var hemma VM för USA. Förbundet försökte leta spelare som de trodde kunde tänka sig att spela VM, men alla sa nej. De stod med varandra och de gjorde det tillsammans. Även här stöttade herrlandslaget damerna genom att hota med att bojkotta herr-VM. Om damerna inte deltagit i VM, hade de kunnat bli ned puttade i den lägsta divisionen. Bara dagar innan VM skulle starta så löstes konflikten och damerna fick utökat stöd under OS-år och även stöd icke OS-år. Damerna vann inte bara en stor seger för damishockeyn utan de vann även VM för fjärde! året i rad. Hatten av för dessa tjejer.

Detta är två exempel på att det går framåt för damernas elitidrott. Damidrotten behöver stöd och vi behöver hjälpa varandra. Det är inte lönlöst att kämpa för jämställdheten inom idrotten, men vi måste göra det tillsammans. Det går inte att göra dessa saker själv utan vi måste hjälpa varandra, kvinna som man, ung som gammal. De vi kämpar för är kanske inte alltid oss själva utan för nästa generation. Att de unga spelarna ska få bättre villkor att och förhoppningsvis kunna leva på sin idrott.

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera