Blomqvist: ”Du bestämmer hur långt du vill utvecklas”

Blomqvist: ”Du bestämmer hur långt du vill utvecklas”

I helgen har det varit TV-pucken för killar och Skåne vann i år. Tidigare i år hölls Stålbucklan för tjejer och då vann Västergötland/Bohuslän/Dal (VBD). Att VBD vann i år var speciellt för mig, då jag representerade Bohuslän/Dal när jag var yngre. Det finns olika åsikter om det är för tidigt att börja selektera vilka ungdomar som ska bli framgångsrika i sin sport redan i 15 års åldern och om TV-pucken och Stålbucklan är bra för ungdomarnas utveckling. Jag tycker att dessa turneringar ska finnas kvar då det blir en morot för tjejerna och killarna att jobba lite extra för att komma med. Ungdomarna kan få känslan av att de är bra inom sporten och då vill utvecklas mer. 

Då till de tjejer och killar som inte kommer med i sitt distriktslag. Det är självklart tufft att inte komma med, att få en känsla av att inte vara tillräckligt bra. Jag själv kom med i distriktslaget när jag var yngre men det gjorde även alla i rätt ålder, då vi var ett litet distrikt. Efter distriktslaget finns regionslaget. Det finns fyra regionslag, syd, norr, öst och väst. Här var jag med på uttagningar men fick aldrig spela någon match för min region. Det tyckte jag var jättetråkigt och då kunde jag väl inte riktigt förstå varför jag inte kom med. Jag visste dock att jag ville fortsätta spela ishockey. Jag känner också att jag fick något att jaga när jag inte kom med i regionslaget. Jag hade något att bevisa för mig själv och för andra. Jag kan och jag vill. Att inte komma med i olika lag tidigt har gjort att jag fått något att sträva efter och stärkt min vilja att jobba ännu hårdare för att bli bättre. För mig finns det fyra olika spelare i den här åldern;

  1. De som kommer med i distriktslag och ser det som en morot och jobbar hårdare. 
  2. De som kommer med i distriktslag och nöjer sig med det och kanske slutar några år efter.
  3. De som inte kommer med och då inte tycker det är värt att fortsätta. 
  4. De som inte kommer med och jobbar stenhårt för att bli bättre och gå om de spelarna som kom med. 

Det finns en del som påstår att selekteringen i den här åldern leder till att ungdomar slutar med ishockey. Jag tror att om tjejen/killen slutar med ishockey i 15-16 års åldern för att de inte kom med i distriktslaget/regionslaget så beror det på att ishockey inte var tillräckligt roligt för att de ska fortsätta. För mig är det så enkelt att om du vill spela ishockey så kommer du göra det även om du inte kommer med i ett distriktslag/regionslag. Till alla som inte kommer med, det går bra ändå. Det är du som bestämmer hur långt du vill utvecklas och inget är bestämt i 15-16 års ålder. 

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera