Blomqvist: ”Ett stort steg i rätt riktning”

Blomqvist: ”Ett stort steg i rätt riktning”

NHL startade förra veckan och det med dunder och brak. Första två dagarna blev det fyra hattrick. Ovechkin gjorde två hattrick efter två matcher. Blackhawks vann med 10-1 över Penguins i sin öppningsmatch och Jesper Bratt gör succé i Devils. För mig var inte något av detta det största som hände i NHL förra veckan.

I lördags kom nyheten att NHL-laget New Jersey Devils köpt in sig i NWHL-laget (National Women’s Hockey League), Metropolitan Riveters (tidigare New York Riveters). Detta innebär att Metropolitan Riveters får använda sig av Devils träningsanläggning utan hyra. De kommer även byta ut sina färger som tidigare varit rött, blått och vitt till Devils rött, svart och vitt. The Riveters kommer även få hjälp med sponsorer, reklam och att sälja biljetter.

Den 28:e oktober har Metropolitan Riveters säsongspremiär och matchen kommer spelas i Devils hemma arena Prudential Center innan en av Devils hemmamatcher. Detta för att locka publik.

För mig är detta ett stort steg i rätt riktning. New Jersey Devils ser att det finns stora fördelar med att marknadsföra jämställdhet inom ishockeyn. Detta kommer hjälpa till att synliggöra förebilder för de yngre tjejerna inom ishockeyn. Det här kommer även hjälpa de tjejerna som spelar i The Riveters att satsa på sin ishockey då de får bättre träningsmöjligheter och istället för att laget ska lägga pengar på hyra kan de lägga det på spelarlöner.

Jag hoppas Devils handlingar får ringar på vattnet och att fler NHL-klubbar ser möjligheterna med att ha ett damlag. Både Boston och Buffalo har NWHL- och NHL-lag vilket antagligen gör det smidigt för Bruins och Sabres att investera i ett NWHL-lag. I Kanada har städerna Toronto, Montreal och Calgary alla CWHL-lag (Canadian Women’s Hockey League) där de Kanadensiska NHL-lagen kan investera. NHL kan göra mycket för damhockeyn i USA och Kanada. Jag hoppas det även kan påverka damhockeyns villkor i övriga världen.

Jag vill även ge en eloge till det Norska herrlandslaget i fotboll som går ner i lön för att det inte ska vara några löneskillnader mellan damlandslaget och herrlandslaget. Jag är imponerad av den grad av solidaritet som de visar upp. Det är handlingar som dessa som gör idrotten mer jämställd och jag hoppas mer följer.

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

 

Kommentarer

Kommentera