Blomqvist: “Förbundet behöver presentera en tydlig plan”

Blomqvist: “Förbundet behöver presentera en tydlig plan”

Nu är det en vecka sedan OS avslutades och vardagen blev lite tråkigare. Jag har försökt se så mycket jag hunnit då jag älskar OS. Sveriges bästa OS hittills och en förstaplats i medaljligan om man ser till damerna. Tyvärr blev det ingen medalj för våra damkronor (DK), som jag hoppades på. De tog sig till kvartsfinal men Finland var numret för stora. Sen blev DK 7:a. Det jag tycker är konstigt är att de lag som förlorat kvartsfinalerna inte gjorde upp om 5:e och 6:e platsen direkt efter det, utan var tvungna att spela en match för att hamna där.

Hade de inte gjort detta i gruppspelet?

Nu går det inte att ändra utan vi blev 7:a och vad det beror på kan man då fråga sig. Jag tror inte det beror på att vi inte har dedikerade och talangfulla atleter utan jag tror snarare det beror på stödet dessa utövare får för att utvecklas och kunna prestera på högsta nivå. Ishockeyförbundet menar att alla landslagen behandlas lika, då det inte är något landslag som får ekonomisk ersättning för att representera Sverige. Det må vara så, men vill man ha en damhockey på som ska kunna vara med och konkurrera om medaljerna kanske man måste tänka om. Upplägget funkar för herrarna som faktiskt får ersättning från sina klubbar, något som inte existerar för damerna. Herrarna får mental och fysisk återhämtning. Damernas återhämtning är svår att hinna med, då du exempelvis kommer hem kl. 3.00 på natten och ska vara på arbetet kl. 6.00. 

Presentera en tydlig plan

Ishockeyförbundet behöver presentera en tydlig plan på hur de tänker få in mer pengar i klubbarna för att i sin tur de kvinnliga utövarna kan få betalt. För det är vad deras modell bygger på i nuläget. I ett tidigare inlägg diskuterade jag att det inte finns mer än 2,5 lag för damer/flickor (U16 vart fjärde år) och 6 lag för herrar/pojkar inom svenska ishockeyförbundet och redan här kan man från sig fördelas resurserna lika mellan damer och herrar. Det kostar antagligen mer att ha personal och kamper för 6 lag än för 2,5 lag. Jag tog och kollade lite på hur fördelningen såg ut på ledar- och personal runt de olika lagen.

Totalt har herrsidan 71 ledare och damsidan 22. Då ska också sägas att de ledare som är vart fjärde år i F16 laget är samma personer som i F18 bara färre. Jag tror även att det fanns några personer på herrsidan som dök upp i mer än ett lag. Damkronorna har inte hälften av personalen som Tre kronor har. Damkronorna har ingen målvaktstränare däremot har P18 två målvaktstränare. Noterbart är väl även att inget av lagen har någon mental coach. De säger att det ska vara lika och jämställt men hur kommer det sig då att damerna har färre ledare per lag och färre lag. Om Sveriges damer ska vara med och slåss om medaljerna i framtiden, så kan vi inte längre blunda för att förutsättningarna att delta och prestera i mästerskapssammanhang är för dåliga.

/Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Vår samarbetspartner Coolbet bjuder på 100% bonus upp till 1000 kr – in och testa!

Kommentarer

Kommentera