Blomqvist: ”Mixade hockeylag kan vara något bra”

Blomqvist: ”Mixade hockeylag kan vara något bra”

När jag började spela ishockey spelade jag i ett killag. Jag hade även två tjejkompisar som spelade i samma lag. Jag spelade med killar upp till och med J18. Detta var något jag trivdes jättebra med. Jag tror ärligt talat inte att jag tyckte det var någon skillnad på att jag var tjej i ett killag när jag var yngre. Det var först när jag kom upp i högstadiet, tror jag, som jag började reflektera kring det. Vi hade fram till 14 års ålder spelat i en och samma serie och alla lag var vana vid att vårt lag bestod av tre tjejer. När vi sedan började spela U16 spelade vi i en ny serie med nya lag. De lagen var inte vana vid att möta tjejer och hade ibland svårt att hantera att en tjej tacklade eller fintade bort dem. För lagen vi mötte när vi var yngre var det inget konstigt med att det var tjejer i ett lag och det tror jag beror på att det var det normala.

Kompletta lag

Det behöver inte vara så att normen är att separera tjejer och killars idrottande i tidig ålder bara för att det är så de tävlar när de blir äldre. Därför tycker jag att mixade hockeylag kan vara något bra. Ett annat skäl till mixade lag är att det är ingen större skillnad på barns fysiska förutsättningar utan det är när de kommer in i puberteten som det sker förändringar i till exempel hormoner och muskelmassa. Mixade lag skulle också kunna göra att små föreningar kan få kompletta lag istället för att försöka skrapa ihop till ett tjej- och ett killag. Det är de sociala konstruktionerna som samhället skapat som påverkar vilket lag som våra barn vill vara med i. Samhället säger att det ska vara homogena grupper dvs. tjejer för sig och killar för sig. Det behöver inte vara så och jag antar att det finns en anledning till att det heter just ungdomslag och juniorlag i ishockey (U9, J18 m.m.).

Detta tycker jag inbjuder till alla spelare inte behöver vara killar. Jag tror att mixade lag skulle hjälpa både dam- och herrhockey. Hockeyn skulle bli mer inkluderande och främja att våra ungdomar får spela ishockey.

 

Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

 

Kommentarer

Kommentera