Blomqvist: “USA hungrigare att vinna OS-guldet”

Blomqvist: “USA hungrigare att vinna OS-guldet”

Nu är det snart dags för OS-invigning och för damkronorna att gå in i turneringen. De spelar förstamatchen dagen efter invigningen, då de möter Japan. Jag tänkte att jag ska försöka mig på en tippning av hur medaljerna kommer fördelas på damsidan och hur det går för Sverige. Jag tror att det kommer vara USA och Kanada i final. De är fortfarande de två världsledande lagen och ska vara i final om man tittar på pappret. Det kommer vara en tuff match. Om vi ser till statistiken så har

USA vunnit VM de senaste åren men de har inte vunnit OS mer än en gång och det var -98 i Nagano. Kanada har vunnit de resterande OS-gulden. Jag tror på USA som segrare men man ska aldrig räkna ut Kanada som alltid kan hitta sätt att vinna. Det är en av Kanadas största styrkor. Jag tror att USA vinner pga att de har varit ledande de senaste åren, plus vad de gjorde i våras, innan VM, när de förhandlade till sig bättre villkor. Det tror jag gjorde att de kom ihop ännu mer som grupp. Jag tror även att USA är lite hungrigare än kanadensarna att vinna OS-guld.

Bronset svårtippat

Vilka lag som gör upp om bronset är desto svårare att tippa. De lag som jag tror kommer göra upp om att ta sig till semifinal är Finland, Olympiska atleterna av Ryssland (OAR), Sverige och Schweiz. Det har under säsongen varit jämnt mellan dessa lag. Finland kom 3:a på VM förra året och har ett bra lag med många spelare som spelar i SDHL till vardags. De har skickliga spelare och en duktig målgörare i Karvinen, en playmaker och rutin i Välilä och rutin och lugn i en målvakt som Räty. Ryssland har ett skickligt lag med spelare enbart från den inhemska ligan. De tog VM-brons för två år sen men har aldrig tagit en OS-medalj.

Schweiz har fyra spelare som spelar i SDHL, Phoebe (SDE), F. Schelling målvakt (Linköping), L. Stalder (Linköping) och S. Zollinger (HV71). Stalder just nu delad skytteliga ledare med Karvinen. Schelling leder målvakts statistiken med 94% i räddningsprocent. Det kommer bli intressant att se hur det går för dem då de har en riktigt bra spets men jag vet inte riktigt hur bredden på truppen ser ut. Sverige har spelat bra nu innan turneringen har börjat. De vann just sina två träningsmatcher mot Korea och OAR och turneringen innan slutade damkronorna 2:a, men det gäller att vinna när det verkligen gäller nu. Jag tror att det är många i det svenska laget som verkligen vill ha den där medaljen. Om jag gör en gissning så tror jag att Finland och förhoppningsvis Sverige kommer göra upp om bronset. Jag håller nog Finland som favoriter till bronset men hoppas självklart på Sverige. Det kommer dock vara tuffa och jämna matcher för Sverige om de tar sig till en match om tredjeplatsen.

/signerat Hanna Blomqvist
hanna@norrortssporten.se

Vår samarbetspartner Coolbet bjuder på 100% bonus upp till 1000 kr – in och testa!

Kommentarer

Kommentera