Citatmaskiner från läktarna – ett minne blott

Citatmaskiner från läktarna – ett minne blott

Straffpunkten. Då är jag tillbaka med ett blogginlägg – och ni som läst mina tidigare bloggar har förstått att jag är en idrotsnostalgiker. Så det blir även temat idag. 

 

Vi närmar oss det absoluta slutet på fotbollsäsongen – Vallentuna klarade inte pressen samtidigt som Sollentuna gjorde det. Österåker blev klara seriesegrare för många veckor sedan och IK Frej ska spela hem ett nytt Superettan-kontrakt på söndag. Så jag har valt att lägga min energi på något annat, citat. Klassiska och skrattretande idrottscitat.

 

Foto: Egil Gustafsson
Foto: Egil Gustafsson

 

För något som suddas ut mer och mer i dagens idrottsvärld är de klyfftiga kommentarerna både från spelare och från läktarplats, med all heder åt citatmaskinerna Mourinho och Zlatan. Från läktarplats blir klämmiga/komiska kommentarer mer och mer ovanligt, iallafall i fotbollens värld.

 

Synd, tycker jag.
Bandysverige däremot är nämligen fortfarande fylld med orginal i alla dess former, sporten är dessutom så pass liten (och saknar så mycket pengar) att man har lyckats hålla kvar kommentarer som får publiken att skratta till i vinterkylan.
Jag minns på Jernvallen uppe i Sandviken när den lilla orangea bandybollen för ovanligenhetens skull kom flygandes mot oss på långsidan. Vi aktade på oss såklart, och fram åker en S-märkt spelare med glimiten i ögat och säger: “Varför fångade ni den inte?”. Allesammans skrattade åt situationen och spelet gick vidare. Något som antagligen inte sker under La-ligas heta sammandrabbningar.

 

Synd, tycker jag.
Det finns många roliga minnen från bandyläktaren – mellan prickigkorvmackorna och kaffet – men ack så få från Allsvenskans eller Superettans lite mer aggressiva sittplatser.
Istället skriks glåpord mot spelare, funktionärer och domare –  inte alltid men alldeles för många gånger.
Synd, tycker jag.

Stå och skrika mot domaren må va hänt, OM det sker med list, inte på det aggressiva sättet som man hör idag. Där barn, ungdomar och vuxna sida vid sida pekar ut domherren till syndabock.
Nä det ska va som det va förr – ett gammalt citat från bandyns läktare lyder:
“Domarn det är ju straff!”
Domaren för dagen vänder sig mot publiken och säger: “Skojar du?”
Åskådaren svarar: “Nä men då äre’ väl hörna då..”
Något skulle han ha.

 
Men även i fotbollens värld har citat en gång förgyllt matcherna. En klassiker skildrar hur en tant påväg hem från Råsunda blir påkörd och flyger med cykel och allt ner i ett dike, bilföraren frågar “hur det gick det?!”, tanten svarar: “Bra! Vi vann med 2-1!”.

 

Men såklart, än idag levererar idrottstjärnorna fina citat bakom mikrofonerna och reklamskyltarna, vem kan glömma Ralf Edströms “Jag var så dålig i magen att jag bara vågade sträcka ena handen, annars hade jag gjort i brallorna”.
Eller det lite nyare Zlatan-citatet, “Arsene Wenger bad mig att ha ett provspel med Arsenal när jag var 17 år. Jag tackade nej. Zlatan gör inte auditions.”

 

 

Av egna erfarenheter så vet jag att orginalen finns kvar därute i landet med sina klyftiga kommetarer, de går antagligen bara inte på proffsfotboll, de håller sig till de lägre divisonerna, i de divisionerna där man fortfarande kan prata med spelarna och dela en öl med tränaren.

 

Synd, tycker jag.

 

 

Egil Gustafsson

egil@norrortssporten.se

 

Kommentarer

Kommentera