Dramatik under årets upplaga av Tour de France

Dramatik under årets upplaga av Tour de France

Den som är bekant med cykling vet hur stort Tour de France är, och vilken dramatik som kan uppstå under det tre veckor långa loppet. Det är världens mest prestigefyllda cykeltävling och tävlingen som de flesta cyklister drömmer om att få delta i. Årets upplaga har redan kantats av såväl svåra vurpor som cyklister som inte har klarat maxtiden, och tävlingen är långt ifrån avgjord. 

Froome jagar historia

Den tillsynes oslagbara kungen av Tour de France har de senaste åren varit Sky-cyklisten Chris Froome. Han har hela fyra segrar i bagaget och är nu på jakt efter sin femte. Om han skulle lyckas med det kommer han att gå till historien som en av de få cyklister som har vunnit alla de stora treveckorsklassikerna: Vuelta a España, Tour de France och Giro d’Italia. Däremot är det inte endast vinsten i totalen som står på spel. I cykling tävlar man i flera kategorier och spelsajternas Tour de France betting odds gäller för såväl den gula ledartröjan som för den gröna poängtröjan, den vita ungdomströjan och den prickiga bergartröjan. 

Sagan gör comeback

Slovaken Peter Sagan är utan tvekan cyklingens superstjärna. Han är trefaldig världsmästare och en mycket omtyckt karaktär att ha med på de stora tourerna samt i media. I flera år i rad har han vunnit den gröna poängtröjan, men så blev det inte 2017. Förra året var han nämligen inblandad i en incident i en spurt som gjorde att tävlingsledningen bedömde att han skulle diskas – något som diskuterades hett på nätet då vissa ansåg att beslutet var helt fel. Nu åker han återigen i grönt och hoppas få sin revansch.

Tuffa förhållanden

Under årets upplaga, som även är den 105:e, har det redan uppstått stor dramatik och vissa påstår att det har varit en ovanligt tuff start. De höga temperaturerna som råder över hela Europa har gjort sitt och flera av förhandsfavoriterna har inte presterat som förväntat, vilket har lett till att många har hoppat av. Team Dimension Datas Mark Cavendish och Mark Renshaw var inte alls i form och fick lämna touren efter att inte ha klarat tidsgränsen. Detsamma gällde för Katusha-stallets spurtare Marcel Kittel, och de är långt ifrån de enda. Även det italienska hoppet Vincenzo Nibali har fått lämna tävlingen, men efter en olycka som resulterade i en fraktur i en ryggkota. Vad som var ännu tråkigare var att hans skada orsakades av en lyrisk åskådare. 

Litet drygt en vecka kvarstår av årets upplaga av den franska klassikern och ställningen är långt ifrån avgjord. I skrivande stund är det Sky-stallet som har ett grepp om tävlingen. De har just nu både första och andraplatsen i totalen, men bakom dem jagar hungriga konkurrenter i form av Sunweb och Ag2r La Mondiale. Det som gör cykling så spännande är att allt kan hända, och den som har hållit ledningen sedan start kan enkelt bli av med den dagen innan målgång.

Kommentarer

Kommentera