En lång kall vinter är det som återstår

En lång kall vinter är det som återstår

Straffpunkten är tillbaka och Division 3 står på schemat. Hur kommer nästa års säsong se ut?

 

Årets fotbollssäsong är över för lagen i Division. 3 och en lång – och förhoppningsvis kall – vinter väntar innan försäsongen drar igång igen i början av 2017.
För Enebyberg, Täby och Vallentuna ska förberedelserna snart börja, uppstartsmöten, målsättningar, träningsupplägg, spelare som lämnar och spelare som skriver på.

 

Enebyberg slapp med nöd och näppe att kvala sig kvar – likt säsongen 2015 – så det blir ytterligare en säsong i stockholmserierna för de lilaklädda. Men frågan är hur länge det håller?
Tränare Erik Ström blev uppgraderad till huvudtränare inför säsongen och har haft en godkänd säsong med några riktigt fina resultat mot topplag och en del bottennapp mot bottenkonkurenter.
Målet blir då antagligen för Erik – om han fortsätter – att stabilisera insatserna.

Men de flesta bottenlag i landets lägre serier verkar ha samma problem – spelarnärvaro. Oavsett om det gäller skadade spelare eller folk som prioriterar annat så är det uppenbart att lagen som håller till i nedre delen av tabellen har problem att ställa samma lag på fötter vecka ut och vecka in. Vilket kanske man ska räkna med då ingen i de lägre serierna håller på med fotboll på heltid.
Det som dock skiljer topplaget mot bottenlaget är kontinuitet, när det gäller träningsnärvaro, matchnärvaro och spelarengagemang.

Det kanske var det som Vallentuna blev av med i slutspurten av serien då man tappade greppet om både seriesegern och kvalplatsen – fram till dess hade man imponerat genom att kassera in trepoängare på löpande band. Men mycket talar dock för att VBK fick hjärnspöken med några omgångar kvar – likt säsongerna innan. Föredetta Enebybergstränare Emil Grändås har nu även lämnat Vallentuna efter att ha misslyckats med att knipa en Div 2-plats, men är ett tränarbyte det som Vallentuna behöver för att tillslut avancera? Tveksamt.

Enebyberg firar mål nr.3
Foto: Egil Gustafsson

Och för Täby FK då? Man missade kvalplatsen med 6 poäng och gjorde en mycket väl godkänd säsong. Svenska cup-spel mot Dalkurd och en hyfsad höstsäsong talar för att Daniel Erlandssons gäng kan sikta högt nästa år. Man har ett duktigt U19-lag och att mer på allvar slåss om Div 2-kontrakt nästa säsong låter rimligt – så länge man behåller kontinuitet i form av spelartrupp och tränarstab.

IFK Österåker tog klivet upp från “fyran” efter en imponerande säsong – och det är väl i Div 3 som man ska vara? Men återgår vi till just det ordet “kontinuitet” så är jag inte helt övertygad om att man får behålla sin spelartrupp av diverse anledningar. Men rykten är endast rykten. Stämmer INTE ryktena så kan norrortslaget i “trean” räkna med Österåker som ett lag med ambitioner och möjligheter då det finns ett stort engagemang kring laget och en vilja att spela fin fotboll.
Det blir en intressant Division 3 Östra Svealand nästa år med nya tränare och flertalet norrortsklubbar – förhoppningsvis får vi väl också se några topplag bland dessa.

 

Egil Gustafsson

egil@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera