Ett historiskt friidrotts-SM på Sollentunavallen

Ett historiskt friidrotts-SM på Sollentunavallen

Sollentunavallen. Det var ett stort spektakel på Sollentunavallen när det var dags för norrort att arrangera friidrotts-SM. Publiken bjöds på OS-deltagare jämsides med Turebergare och TIS:are.

 

Publiken på “vallen” tog på sig sina tjocktröjor och började skaka liv i kroppsvärmen när det var dags för den sista dagen i årets Svenska friidrottsmästerskap. Fjorton grader varmt och solfattigt – trots det så fick vi se glada miner och fina resultat.

 

Det resultat som stod ut mest var kanske OS-diskuskastaren Daniel Ståhls – med ett kast på 68:72 meter så fick en jublande publik se ett världsårsbästa! Årets bästa diskuskast kom alltså på Sollentunavallen från guldmedaljören Daniel Ståhl.

Historia skrevs under söndagen.

 

– Jag kastar rätt långt på träning, så.. Dessutom tackar jag publiken för allt stöd, säger Daniel Ståhl efter rekordkastet.

 

För höjdhopparen och Turebergaren Fabian Delryd, född -96, räckte det inte hela vägen. Med höjden 2:03 slutade han på en sjundeplats i SM.

18-åriga Bianca Salming, Täby IS, stötte kula i SM-finalen. 12.23 räckte dock endast till en tiondeplats för friidrottstalangen.

Amanuel Gergis, Tureberg, sprang in som femma på herrarnas 5000 meter – en mycket bra placering för den unge norrortsbon.

 

 

I damernas 5000 meter sprang Vallentuna TK:s Dace Landström – men med Sarah Lahti (som slog SM-rekord) i startfältet så blir det tufft att kriga om förstaplatsen. Dace hängde med ett bra tag, men de sista varven tappade hon fart och slutade på en trettondeplats.

 

Vid 14:30 fick vi se ytterligare två TIS:are, Helena Kolte och Lovisa Linde. Båda födda -98. Under finalen på 400 meter häck så fick tjejerna en sjunde respektive femteplacering att skryta med. Lovisa stod även för ett personbästa på 61.65.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Dagens höjdpunkt för norrortspubliken var dock 400 meter häck för herrarna. Där sprang nämligen Turebergaren Benjamin Mullen – en löpare som redan innan var favorit till guldet.

Men mannen med det magnifika håret klarade inte pallplats – efter att ha legat i topp hela vägen så tappade han på upploppet och fick nöja sig med en femteplats.

 

Men framåt 15-tiden fick vi i alla fall till slut se dagens enda norrortsmedalj – Hanna Hermansson, Tureberg, sprang in som bronsmedaljör på 800 meter. Tätt följd av klubbkamraten Yolanda Ngarambe som slutade fyra med ett nytt personbästa.

Turebergslöparen Johan Eriksson fick nöja sig med fjärdeplatsen på 800-meter – trots ett stabilt lopp där han låg i framkant länge.

 

 

Sollentunavallen har varit värd för två av Sveriges största friidrottstävlingar i år, ett Grand Prix och ett SM. Men nu är säsongen snart över och det är dags att lägga skorna på hyllan för våra norrorts-friidrottare.

 

 

Egil Gustafsson

 

Kommentarer

Kommentera