Norrortssportsprofilen: Kanotisten Erik Sandbacka

Norrortssportsprofilen: Kanotisten Erik Sandbacka

Han missade London OS med tre hundradelar. Direkt efter det missade avancemanget började kanotisten Erik Sandbacka ställa in siktet mot Rio OS. På torsdag avgörs han öde när han ska OS-kvala i Tyskland.
– Jag drömmer om OS varje dag, säger Erik Sandbacka.

Vattnet är spegelblankt denna morgon när vädret visar sig från sin bästa sida. Ett par måsar är vid bryggorna och tjuter.

Det är här, vid Vaxholms Kanotsällskap, kanotisten Erik Sandbacka har sin bas.IMG_3142

Ända sedan han var liten har kanot varit en del av hans liv. Första gången han prövade på sporten var vid 6-års åldern under sportlovsveckan när man fick pröva på olika sporter. Så han prövade också på med fotboll, handboll och simning när han var yngre.
– Till slut sa mamma och pappa att jag måste välja, vi kan inte åka runt överallt. Så då valde jag kanoten.

 

 

Det var när han blev uttagen till ungdomslandslaget 2005 som han märkte han var duktig. Just det året skulle han komma att vinna Ungdoms-SM i Nyköping
– Jag pratade med min partner Kristian (som han tävlar i K2 200 meter med) om just detta och hur kul jag tyckte det var att stå på pallen. Den här känslan vill jag känna igen.

Efter det blev han uttagen till ungdomslandslaget och fick tävla i de nordiska mästerskapen. Under dessa år, när han var 14-15 år, blev det ett val han fick göra, kanoten eller kompisarna.

IMG_3134

– Det var lite svårt för kompisarna drog åt ena hållet och kanoten åt andra. Mina kompisar har aldrig varit idrottsintresserade, det var mera saker som, typ mopeder som var deras intressen.

När det var dags att börja gymnasiet flyttade han upp till Stockholm från Karlskrona, där han är uppväxt, och började i Athletica gymnasiet. Där skulle han träffa sin fru, vid 15-årsåldern. Eftersom det var ett idrottsgymnasium kunde han fokusera fullt ut på kanoten.
– Jag började då att träna på morgonen och det föll naturligt att mitt fokus helt och hållet blev på kanoten. Ur ett tränings perspektiv blev det bättre för mig med flytten.

Träffar en idrottsspskykolog
I och med att det är så kort tid till kvalet belastar han inte kroppen så mycket utan låter musklerna vila berättar han. I det stadiet han är nu, ska han vara formtoppad och den tuffaste träningsperioden ligger bakom honom med bland annat ett träningsläger i Florida. Just denna dag sätter han sig dock i kanoten för en runda fotografering. Kanoten forsar fram genom det spegelblanka vattnet när Erik Sandbacka tar i. Paddeln går upp och ner, det är möjligen en framtida OS-deltagare som befinner sig i vattnet.

Vi spolar fram tiden till 2009 och det stora glädjebeskedet. Det var då Internationella Olympiska Kommittén(IOK) beslutade att K1 200 meter, hans paradgren, var en ny gren inför OS i London.

– Direkt när beskedet kom beslutade jag och min vän Petter Menning att satsa på 200 meter.

Åren som följde skulle han tävla i världscupen, EM och VM. Men det stora målet, OS i London missades med några ynka hundradelar.

– Nu är det Rio som gäller och jag ska fasen inte missa det. Det får inteIMG_3075 hända, säger Erik Sandbacka.

Eftersom han missade att kvala in till OS vid senaste VM har han fått en till möjlighet. Han medger att det är en press då han vill det så mycket att det kommer mest kännas som en lättnad om han kvalar in till OS.

När det kommer till förberedelserna har allting att göra med smådetaljer då skillnaden mellan att vara först över mållinjen och hamna tvåa är hårfin.
– Denna säsong ska vi vara i form tidigt och därför hade vi en tuff vinter och vårperiod med fokus på snabbhet. Redan när vi befann oss på vårlägret i Florida var fokus på snabbheten.

Den mentala delen av sporten är en annan faktor som är lika viktig som träningen. Han har en idrottsspsykolog som han träffar. Nu har det inte blivit lika ofta som förut då det var minst en gång i veckan.

– Vi brukar prata om olika aspekter som hur jag ska hantera nervositeten under själva tävlingsdagen och hur jag ska hantera personerna runt omkring mig. Jag började jobba med honom innan VM förra året och har märkt att det har hjälpt mig. Jag har ett annat tankesätt nu och vet om att nervositet är bara tankar inom mig. Kroppen går in i ett sorts flyktstadie och man får helt enkelt tänka sig bort från de tankarna.

 

LÄS MER: Vaxholmare ska ta Sverige till OS

 

OS är det största
I landslaget finns även Petter Menning,  ett av de största medaljhoppen inför OS. För Erik Sandbacka betyder det mycket att ha honom.
– Petter är en av de bästa i K1 i världen vilket är superkul. Sen är han och jag bästa vänner och har tränat tillsammans sedan beskedet att 200 meter skulle komma med i OS programmet. För mig blir det en bra värdemätare att träna med honom för då får jag ett mått på hur nära jag är min bästa form.

När det kommer till drömscenariot på torsdag har han målat upp det under flera veckors tid, under varje träningspass.

Svensson är hans förra efternamn, han bytte när han gifte sig till Sandbacka
Svensson är hans förra efternamn, han bytte till Sandbacka då han gifte sig

– Att vi kommer iväg bra i starten, att komma upp i en hög fart och sedan bara orkar hålla uppe den så länge vi kan. För de som vinner i slutändan är de som orkar hålla uppe den högsta farten under loppet. Jag vet att det kommer bli tufft men jag och Kristian ska göra allt för att komma hem med OS-platsen.

 

Att få representera sitt land i OS skulle betyda allt för honom.
– Det är det största, att få representera Sverige i ett OS, det blir inte större än så. EM och VM är också stort men ett OS, det är det enda som saknas och smäller högst, säger Erik Sandbacka som även blickar framåt mot de kommande mästerskapen.

– Jag funderar på om jag kan göra två OS till. Tokyo ( 2020) är nästan garanterat och efter det får vi se.

Förhoppningvis kommer det bli att fira för Erik Sandbacka på torsdag.
– Om vi skulle kvala in blir det att ta en kopp kaffé och bara slappna av, säger Erik Sandbacka och skrattar.

 

 

/Nicolas Leon

Kommentarer

Kommentera