Fem av de bästa idrottarna från Stockholm någonsin

Fem av de bästa idrottarna från Stockholm någonsin

När man landar på Arlanda möts man av bilder på svenska artister, kungligheter, skådespelare, idrottsstjärnor med flera som välkomnar dig till deras hemstad. Här listar vi fem av de bästa idrottarna någonsin med vår huvudstad som sin hemstad.

Annika Sörenstam

Annika föddes 1970 i Viksjö i Järfälla kommun utanför Stockholm och dominerade golfvärlden med 86 segrar på LPGA-touren under sin karriär. Hon är en av de största idrottarna i Sveriges historia och anses vara en av de allra största genom tiderna inom golfen. Hon flyttade tidigt till USA för att satsa på golfen och studerade på University of Arizona. Hennes första proffsår var 1992 då hon kvalificerade sig för Ladies European Tour. Hennes första major vann hon redan 1995 då hon vann US Women´s Open, en tävling hon vann ytterligare två gånger. Hennes allra bästa period var mellan 2000 och 2005 då hon snittade fem tävlingsvinster per år. Hon har blivit utsedd till Rolex Player of The Year vid inte mindre än åtta (!) tillfällen. Förutom mängder med titlar, meriter och inspelade prispengar så blev Sörenstam också den första kvinnan på 58 år att bli inbjuden att spela en proffstävling för herrar när hon spelade PGA-tävlingen The Colonial.  Väl där blev det en stor uppståndelse och det sägs att över 80% av åskådarna på tävlingen följde Sörenstam.
Hon har dessutom den lägsta registrerade scoren någonsin för en kvinnlig golfare, 59 som hon gjorde vid Standard Register PING Tournament 2001. Sörenstam fick 2006 amerikanskt medborgarskap och bor efter karriären i Florida med sin familj.

Mats Sundin

Gentlemannen, lagkaptenen och poängplockaren Mats Sundin växte upp i Sollentuna och spelade med Nacka i division 1 när han som förste europé blev vald först i NHL-draften 1989. Trots draften spelade han en säsong i Djurgården i Elitserien som ledde till SM-guld innan han tog klivet över till NHL och Quebec Nordicques. I Kanada blev succén omedelbar då han som 19-åring blev den yngste svensken att göra mål i NHL. 1992/93 öste han in hela 114 poäng i ligan och efter fyra framgångsrika säsonger i Quebec skrev han på för den klassiska storklubben Toronto Maple Leafs där han nu är en levande legendar.
NHL är den populäraste ligan i världen och hos Mr Green hittar du bettingstrategier på hockey.
Totalt blev det 14 säsonger i Toronto och redan säsongen 1997/98 blev Sundin utsedd till lagkapten i klubben. En roll han hade kvar tills han lämnade klubben 2008. Han är den bästa svenske poängplockaren i NHL:s historia och blev 2012 som andra svensk efter Börje Salming invald i Hockey Hall of Fame. Han har dessutom inte mindre än tre VM-guld och ett OS-guld efter den historiska finalen mot Finland i Turin 2006 där Sundin assisterade Nicklas Lidström till det avgörande målet.

Jan-Ove Waldner

Den otroliga bolltalangen från Bredäng Jan-Ove Waldner är en av de allra mest folkkära idrottarna i Sverige och var med i ett landslag som fick ett helt land att älska bordtennis. Han var den allra bästa i en fantastisk generation av bordtennisspelare som fick omkull Kina från världstronen inom sporten. Han fick genom karriären sådan respekt från Kina att han där kallades “Det evigt gröna trädet”. Han slog igenom redan som 16-åring då han tog sig till EM-final där han förlorade mot den fyra år äldre lagkamraten Mikael Appelgren. “J-O” tog under karriären sex VM-guld i singel och lagspel, 1 OS-guld i singel, 11 EM-guld (lagspel och singel) samt två världscupssegrar (lagspel och singel). Han rankas absolut som en av de bästa bordtennisspelaren genom tiderna och konkurrerade på toppnivå i världen till runt 40 års ålder.

Sarah Sjöström

Vår stora simstjärna är i allra högsta grad fortfarande aktiv men rankas redan nu som en av de allra bästa idrottarna från Stockholm. Hon började simma först som 9-åring när familjen flyttade till Haninge och tog sitt första EM-guld redan som 14-åring i 100 meter fjärilsim, en distans där hon sedan 2015 innehar världsrekordet. Sjöström har sedan dess titlar som OS-guld, tio VM-guld och 15 EM-guld. Dessutom har hon redan vunnit Jerringpriset vid två tillfällen och fick redan 2009 priset som Stockholms bästa idrottare.

Therese Alshammar

Vår tidigare simdrottning med tatueringen “diva” i svanken dominerade simvärlden under en väldigt lång tid och vann allt utom OS-guld där han dock kan stoltsera med två silver och ett brons från Sydney 2000. Simmaren från Sundyberg vann under sin karriär 72 mästerskapsmedaljer och har blivit utsedd till Stockholms främste idrottare (2010) och vann samma år Jerringpriset. Hon simmade sitt sista lopp i november 2016.
Några exempel på andra framgångsrika idrottare från Stockholm är Kajsa Bergqvist, Martin Lindberg, Mikael Appelgren, Nacka Skoglund och Kurt Hamrin.

/Norrortssporten
info@norrortssporten.se

Foto: fotoakuten.se

Kommentarer

Kommentera