Fotbollsbloggen: “Lite mer ingående taktiska analyser”

Fotbollsbloggen: “Lite mer ingående taktiska analyser”

Hallå alla sportintresserade människor i Norrort…

Det har blivit dags för mig att äntligen få hålla på med något som jag drömt om så länge jag kan minnas – att skriva om fotboll. Tanken är att jag ska ta över bloggen ”Straffpunkten” och jag tänkte ta tillfället i akt att presentera mig.

Jag heter Daniel Smirnov Lindblom och är i skrivande stund 18 år. Jag går sista året på Tibble gymnasium och min linje heter Samhälle Samhälle. Fotboll har alltid varit min passion och något jag brinner för. Att få skriva om fotboll och vädra mina tankar kring allt från heta norrortsderbyn till Champions League-onsdagskvällar är någonting som känns otroligt spännande.

Vad har du för erfarenhet av fotboll?

–Har spelat i olika klubbar sedan jag var 7 år gammal. Moderklubben är Vallentuna, vi hade ett starkt lag där men tyvärr lades vår årskull, 98-orna ner redan i tidig ålder. Flyttlasset gick då till TIS som sedan blev TFK och de senaste två åren har jag varit i IK Frej. Där blev det ett och ett halvt år som spelare, tyvärr var jag skadad mestadels. Sedan hösten 2016 är jag aktiv som assisterande tränare för IK Frejs P02, vilket är fantastiskt kul. När jag inte spelar fotboll eller tränar mina killar sitter jag oftast fastklistrad framför Premier League. Det finns väl inget bättre än helger där schemat är fullproppat med fotboll?

Förväntningar på bloggen?

–Jag vill först och främst passa på att uttrycka hur kul jag tycker det ska bli att få ägna mig åt att skriva av mig kring allt jag känner för denna fantastiska sport. Jag förväntar mig att få lära mig och utöka min erfarenhet som journalist. Jag förväntar mig även att få mer erfarenhet och förståelse för kulturen och fotbollen i Norrorts-klubbar. Jag vill kunna få tycka till och få spännande samtal med både spelare och tränare och samtidigt kunna jämföra kultur, spelsätt och tankar i Norrort med hur det ser ut ute i Europa.

Vad kommer du att skriva om?

–Givetvis kommer fokus fortfarande vara på fotbollslagen i Norrort, och vad som händer i de olika lagen. Jag kommer blanda vanliga inlägg kring nyförvärv och lagens situationer inför säsongen med lite mer ingående taktiska analyser kring olika matcher som norrortslagen spelar. Det taktiska kommer hållas på en rimlig nivå både för läsarnas och min egen skull. Jag är även glad för att ha fått friheten att mixa skrivandet om norrortsfotbollen med att ibland skriva om vad som händer i den europeiska fotbollen. Jag tror att jämförelser med främst skillnader men även likheter mellan två helt skilda fotbollsvärldar som exempelvis Division 3 kontra Premier League kan bli riktigt intressant. Det är sådana jämförelser som gör fotbollen vacker och intressant.

Hur tror du att det går för våra norrortslag i de olika serierna?

–Jag tror att det kommer bli ett spännande år för lagen i Norrort.

Täby FK har förstärkt underifrån med en del riktigt spännande spelare som kan klubben utan och innan. Det speciella med Täby FK är att de har en spelidé i presspelet som genomsyrar klubben från yngre åldrar och ända upp i A-laget. Min erfarenhet av fotboll som bygger på hög press och hög löpkapacitet är positiv. Det gäller givetvis att ha rätt spelare, men Täby FK kan nog få ett bra år om allt stämmer.

Vallentuna BK kommer som vanligt att vara med uppe i toppen och slåss om en uppflyttning till Division 2. Det senaste året var likt många andra år med en grym vårsäsong som följdes upp med en svag höst som innebar att man fick stanna kvar i Division 3. Det så kallade ”höstspöket” var där igen. Det är givetvis svårt om än inte omöjligt att peka på exakta orsaker till vad som verkar vara liknande mönster med Vallentunas prestationer över en hel säsong. Jag tror dock att rotation av spelartruppen är en nyckelfaktor. Lagkänsla är alltid viktigt likväl konkurrenssituationen. Vallentuna har nya tränare och redan i Stockholm Cup fick vi se prov på att unga talanger kan komma att få större inflytande i år. Jack Vestberg och Jonas Wallstenius, födda 2001 kan bli väldigt spännande spelare om de får chanser i år.

IK Frej kommer att hoppas på att förstärka sin position från förra året och etablera sig som en stabil Superettan-klubb. Det är en spännande satsning som görs, utan några stora resurser. Det är direkt kopplat till satsningen på yngre spelare. Vi har redan sett Lukas Sunesson etablera sig i A-laget med fina prestationer som i vintras belönades med uttagning till ungdomslandslaget. Inför säsongen plockas även Oliver Kilic och Alfred Sigemo upp från U-19, två gamla lagkamrater till mig som jag vet besitter höga individuella kvaliteter. In kommer även Franco Karoum, född 1998, så satsningen på yngre spelare är tydlig. Det gäller dock att utveckla en jämnhet i prestationerna, och jobba mot ett nytt kontrakt så tidigt som möjligt. Jag tror dock att blandningen av en spännande ungdomssatsning och en väldigt intelligent manager i Bartosz kommer hjälpa IK Frej att nå en stabil mittenplacering i Superettan 2017.

För nykomlingen i Division 1, Sollentuna FK har försäsongen onekligen sett positiv ut. Tre nollor har hållits, bland annat mot jätten AIK. För Sollentuna handlar det troligtvis främst om att stanna i Division 1, även om det inte pratas om det som ett uttalat mål på det sättet. Att försvara sig bra är alltid en nyckel för en nykomling, oavsett vilken division det handlar om. Tränare Christer Mattiasson är taktiskt flexibel vilket även det är viktigt för en nykomling. Charmen med exempelvis Östersunds spelidé i förra årets Allsvenska är fin men inte det vanliga. Sollentuna måste tro på sig själva hela säsongen ut och göra allt för att inte hamna i något bottenträsk. Taktisk flexibilitet och ett starkt försvarsspel som Sollentuna visat upp under försäsongen tror jag blir nyckelfaktorer.

 

/Daniel Smirnov-Lindblom
daniel@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera