Från botten till chans på kvalplats till Handbollsligan

Från botten till chans på kvalplats till Handbollsligan

HANDBOLL Skånela IF gick in till jul- och nyårsledigheten indraget i bottenstriden. Men efter fem raka segrar under det nya året har Märstalaget nu helt plötsligt fjärdeplatsen inom tre poängs avstånd – som innebär kval till Handbollsligan. “Det är skittråkigt, men det är en match i taget som gäller. Vi håller inte på att sväva i väg“, säger Jimmy Karlsson. 

Matchen är slut. Det är en söndag i december och Skånela IF har precis förlorat mot serieledarna i herrallsvenskan, IFK Ystad, på hemmaplan med tre bollar. I den sista matchen innan jul- och nyårsledigheten. 

Förlusten innebär att Skånela går på ledighet som tabelltolva och faktum är att man på allvar är indraget i bottenstriden. Med andra ord väntar ett skönt brejk från en riktigt skithöst. 

När säsongen drog igång igen den sjunde januari är det ett nytt år. 

För motståndet stod HK Torslanda Elit för på bortaplan, och där, i Torslanda Sporthall, ska det också visa sig att det är ett pånytt Skånela som ska dra i gång vårsäsongen.

Märstalaget besegrar göteborgarna med 34-24, och efter den matchen har Skånela vunnit ytterligare fyra raka matcher, och nu ligger norrortsgänget på en sjätte plats i herrallsvenskan. 

Frågan är: Vad hände egentligen under ledigheten? 

En stor anledningen är att man fått tillbaka skadade spelare. 

Jimmy Karlsson, huvudtränare i Skånela IF, förklarar: 

– Har aldrig varit med om en säsong som har präglats av så mycket skitgrejer. Det är både skador och sjukdomar på spelare här och var. Vi har inte i en enda sekund fått spela med ett fullt manskap, där alla spelare varit disponibla. 

Men tillhör inte det sporten på något sätt, att man får skador på spelare? Jag menar: Det är samma för alla lag. 

– Håller med, men det finns grader i helvetet, och i slutändan, vid säsongens slut, kanske man kan känna att det jämnat ut sig. I och med att de (alla skador och sjukdomar) påverkat resultat har det satt sig i spelarnas huvud, sedan har det blivit en självförtroendetörn på många, där för många inte kommit upp i nivå, menar Karlsson. 

En av spelarna som kommit tillbaka från skada och direkt bidragit med stabillitet är vänsternian, Fredrik Olsson. 

– Det är han som drivit laget i två säsonger och som stått för mycket mål. 

En annan nyckelfaktor är Marcus Nilssons målvaktsspel. 

– Han har lett till trygghet bakåt och att vi fått göra enkla mål, så han har varit superviktig. 

Att man varit i samma situation tidigare, gör att man också vet hur man ska jobba för att ta sig ur den negativa trenden. 

– Träna hårdare, smartare och bättre, men framförallt att inte tappa tron på idén och strukturen. Vi har jobbat på med det vi tror på. 

– När vi har alla med vet vi att kapaciteten, taktiken och kompetensen finns i gruppen, vi har hela tiden trott på det. 

Och helt plötsligt har Skånela tre poäng upp till fjärde platsen, som innebär kval till Handbollsligan. Men riktigt så långt, som att rikta blickarna mot ett eventuellt kval, vågar Skånela-tränaren i dagsläget inte titta. 

– Det är skittråkigt, men det är en match i taget som gäller. Vi håller inte på att sväva i väg.

Vad tror du kommer att krävas för att ni ska nå topp-4? 

– Vi får inte tappa mer än fyra poäng på de matcherna som är kvar (7 matcher återstår). Torslanda har lite tuffare spelschema än vad vi har. Tappar vi två poäng ska det räcka. Tappar vi fyra poäng kan det bli målskillnadsaffär, säger Jimmy Karlsson. 

Mikael Einarsson
info@norrortssporten.se
Foto: Bosse Andersson/BaraHandboll 

Vår samarbetspartner Coolbet bjuder på 100% bonus upp till 1000 kr – in och testa!

Kommentarer

Kommentera