“Frejs trupp – mer teknisk än fysisk”

“Frejs trupp – mer teknisk än fysisk”

Söndagen den 2:a April spelade IK Frej sin första match i årets upplaga av Superettan, då Gefle IF stod för motståndet. Det blev som känt 2-2, ett väl godkänt för de gulsvarta från Täby Kyrkby som hoppas på att bättra på placeringen ytterligare från tidigare år i Superettan. I startelvan fanns flera nyförvärv, bland annat Alie Sesay som anslutit från Barnet. Han imponerade i sin debutmatch med bra närkampsspel men även något som är viktigt för Frejs spelidé, ett lugn med bollen och ett bra passningsspel.

 

Noggrannhet i uppspelet
Mittbacken från England fanns även med i måndagens match mot Åtvidaberg där Frej vann matchen med 2-1 och stod för en imponerande insats. Det syns tydliga mönster i spelet som Bartosz Grzelak och truppen verkar ha jobbat mycket med. Det finns en fin spelidé som bygger på tålmodigt spel med bollen och noggrannhet i uppspelsfasen. Backlinjen ser bolltrygga ut och de lite mer sittande mittfältarna Gradén och Zuma hjälper backlinjen på ett smart sätt. På offensiv planhalva kommer yttrarna in mycket i banan för att hjälpa till centralt och ytterbackarna står oftast för bredden. Längst fram har Dida Rashidi och Lukas Sunesson fått starta två matcher i rad, där Rashidi har en tydlig roll som en tia bakom Sunesson. Det ser bra ut, och det som imponerar på mig personligen är att det finns mod i spelet utan att det ser dumdristigt ut. Frej visar flexibilitet. I anfallsspelet ser Frej ut som en 4-2-3-1 uppställning, och i försvar ligger man i ett inte jättehögt eller lågt 4-4-2 system.

Huvudkontentan är att Frej ser disciplinerade och kreativa ut på samma gång såhär i säsongsinledningen, vilket är ett riktigt bra betyg, speciellt för ett lag som bara gör sin tredje säsong i Sveriges näst högsta division.

Det som kan identifieras som problem för Frej inför i år är när motståndarna spelar väldigt fysiskt och låser Frejs uppbyggnadsspel, samt att det faktiskt bara är tredje säsongen som man spelar i Superettan. I andra halvlek mot Gefle fick man problem med den tyngd som Gefle visade prov på i anfallsspelet, men samtidigt redde man ut det bra och kom tillbaka från underläge. Det kan bli problem om det blir så att man tvingas slå längre bollar själva på grund av högt pressande lag, och där kan fysiken visa sig vara ett problem igen. Det hänger givetvis ihop med spelidé och det i sin tur gör det rimligt att kategorisera Frejs spelartrupp som mer teknisk än fysisk.

Frej är ett lag att räkna med i år, och en topp tio placering är väldigt trolig, och kanske blir det bättre än så. Spelare att hålla extra koll på är Alie Sesay, Dida Rashidi och Lukas Sunesson. Tre unga spelare med stor potential som mycket väl kan visa sig bli viktiga i år.

 

Daniel Smirnov Lindblom

Kommentarer

Kommentera