Generationsbyte i fotbollen i norrort?

Generationsbyte i fotbollen i norrort?

Vi kan se att flera klubbar i norrort är på gång. Medan andra lag får kämpa i botten av sina serier. Jag talar bland annat om IK Frej , Täby FK, Vallentuna BK. Men det finns andra också – så som Sollentuna FK och IFK Stocksund.

Nu när de flesta lagen påbörjat sin semester ska jag ge min syn på hur det sett ut och kan komma att bli i höst.

Täby FK i division 3 östra Svealand har tagit sig i krage och just nu, kanske över sina egna förväntningar, är laget i toppform. Det har visat sig genom att man hållit nollan i 449 minuter. Kommer detta hålla för att ta klivet upp i division 2 till nästa år? Titta bara på ärkerivalen Vallentuna BK:s tidigare säsonger – Man har lett serien inför hösten och sedan fallerat som ett korthus när det ska väl ska avgöras. En faktor som spelar roll huruvida Täby ska ta klivet upp eller inte är hur många spelare som finns kvar efter semestern.

Ska vi även ta med Vallentuna i diskussionerna så är detta lag – med Daniel Lundqvist i spets – på gång. Efter en minst sagt urusel säsongsinledning har laget klättrat i tabellen, och finns på en sjätte plats – dock 12 poäng efter Täby. Men laget bör känna lite flås i nacken av ett annat lag. För lite norr om Vallentuna finns ett division 4-lag – GoIF Kåre, där man har rutinerade Ulf Lyfors som tränare. Man leder den serien och har bara förlorat en match så här långt. Lägg på minnet att GoIF Kåre är nykomlingar och har aldrig spelat så här högt upp i seriesystemet innan.

Men för att återgå till division 3 – så finns det konkurrens för Täby och Vallentuna i norrort. Det är i den andra division 3-serien – södra Svealand – som detta finns.

IFK Stocksund är laget – man gjorde en nystart på herrseniornivå till denna säsongen. Och som man gjort det. Laget har i stort sett kört över sitt motstånd. Just nu har man ett fem poängsförsprång till tvåan och en målskillnad på imponernade – 41-8.
Eller ska man vara imponerad? Kan det vara så att södra seriens lagen helt enkelt inte är bättre?

Vi lär få återkomma i frågan under hösten.

Blickar man uppåt i seriesystemet så finner vi ytterligare ett nykomlingslag – Sollentuna FK – i norrettan. Här har man lyckats vill jag säga.

Laget hade stora skade– och sjukdomsbekymmer under de inledande omgångarna. Det var till och med så att huvudtränaren Christer Mattiasson inte visste hur många han hade att tillgå under träningarna på veckorna.

Men med ett sammansvetsat gäng lyckades man ta ena poängen efter den andra. Och när division 1- serien snart tar speledigt återfinns Sollentuna på en sjätteplats.

Ytterligare ett steg upp i seriesystemet finns IK Frej Täby. Ett lag som håller på att falla ihop som ett korthus. Näst sist i superettan och dessutom står laget, just nu, utan tränare och, kanske den viktigaste personen i en elitklubb, sportchef.

Vem den nya tränare blir har klubben inte gått ut med. En tänkbar kandidat är assisterande tränaren Mattias Eriksson, som varit den nyligen avhoppande Bartosz Grzelaks högra hand. Jag vill dock påstå att klubben behöver något nytänkande.

Ja det kanske Mattias har, men jag tror inte han är personen som kan vända det sjunkande skeppet själv.

Varför inte slå en signal till Sollentunas succétränare Christer Mattiasson. Han verkar få ett lag bli väl sammansvetsat och kan göra mirakel av små medel.

Men då finns ytterligare frågor – Vill han själv? Eller släpper Sollentuna FK honom?
– Nej knappast troligt, men det kan vara värt ett försök för att klara ett kontrakt i superettan till nästa säsong.

Norrortortssporten har även rapporterat om division 4 fotbollen. Om vi ska ta det som hastigast så kan man bara säga att här finns det inga norrortslag som har chansen att avancera i systemet, om man bortser från GoIF Kåre.

Vi får inte glömma våra damlag. Här har vi i stort sett bara rapporterar om Bollstanäs SK och Täby FK i division 1 norra Svealand. Vallentuna Damfotboll samt Sollentuna och FC Djursholm har fått en och annan notis.
Vi kan väl säga så att både BSK och Täby FK har toppkänning men har några poäng upp till tvåan Gamla Upsala SK och Ljusdals IF.

För Sollentuna FK och Vallentuna:s damer del, i division 2 respektive 3, är man i botten av tabellen och lika många inspelade poäng – nio stycken. Det lag som går bäst efter Bollstanäs och Täby är då Djursholm. Detta damlag trilla ur division 1 förra året och har fått göra en nystart, då flertalet spelare försvann. Just nu ligger laget 6:a, åtta poäng upp till en kvalplats till division 1.

Det var en sammanfattning om fotbollen i norrort och med lite synpunkter och tyckade från våran sida…

Nu tar vi ett break i den lokala fotbollsvärlden och återkommer i augusti när serierna ska slutföras.

 

/Kenneth Andersson

Kommentarer

Kommentera