Genomgång av försäsongen

Genomgång av försäsongen

Fotbollsbloggen är tillbaka och denna måndag så tänkte jag skriva ihop en liten sammanställning kring hur de två största lagen vi har i norrort har klarat sig såhär långt under försäsongen. 

AFC UNITED
AFC-Dalkurd 
AFC inledde sitt försäsongsmatchande mot ett mycket spännande och storsatsande Dalkurd som är nykomlingar i Superettan. AFC tog ledningen genom att El Kabir tog vara på en klassisk indianare av Dalkurd-försvaret. El Kabir var iskall i avslutningsmomentet då han fintade ner målvakten och rullade in 1-0. Dalkurd får sedan in 1-1 innan halvtidsvilan trots AFC-dominans. Dalkurd tar sedan ledningen i andra halvlek men AFC respons kom snabbare än vad Dalkurd trodde då André Österholm dundrade in 2-2. Sammanfattat så var det en lovande start för AFC:s träningsmatchande då det trots mycket provspelare, spelare som inte är inne i matchtempot m.m. ändå såg bra ut.
Syrianska-AFC
I den andra träningsmatchen så var det en bortamatch som stod på agendan. Syrianska stod för motståndet och är likt AFC också ett superettanlag. El Kabir gav AFC ledningen genom en straffspark men sedan vände matchen och plötsligt hade Syrianska 2-1. AFC låg på och fick utdelning av sitt presspel och ihärdighet då matchen slutade 2-3 i AFC:s favör. Matchhjälte? El Kabir förstås. Laget visade prov på fin karaktär och mental styrka när man genom ren och skär kämparglöd kombinerat med spelskicklighet vänder på matchen.
AFC-Degerfors IF
Tredje matchen på försäsongen och den sista matchen innan de riktiga testen kommer i och med svenska cupen. AFC med gamle Arsenal-spelaren Jernade Meade på planen tog emot Degerfors. AFC tar ledningen genom kaptenen Rogic som ser ut att växa ut till en väldigt viktig kugge för laget på mittfältet. Degerfors kvitterar på straff men sedan avgör Buya Turay matchen med sitt 2-1-mål. Man blev nästan förvånad när El Kabir gick mållös från en match men han var likväl ett ständigt hot mot Degerfors backlinje. Denna seger innebar tredje raka segern och detta bådar väldigt gott inför Svenska Cupen.
Jönköpings Södra – AFC
Premiären i Svenska Cupen och AFC gästade de allsvenska nykomlingarna Jönköpings Södra. En mycket jämn och spännande tillställning där matchen såg ut att förbli mållös innan vem annars än El Kabir kliver fram med tio minuter kvar och rullar in ledningen för AFC. AFC håller sedan undan på ett imponerande vis och kniper tre poäng mot J-södra.
AFC-IFK Norrköping
Efter fyra raka segrar så blickade AFC fram emot sin tuffaste utmaning, nämligen svenska mästarna IFK Norrköping. AFC inledde matchen mycket bra och det hade lika gärna kunnat stå 1-0 till AFC efter första femton. Andra halvlek inleda och i den 53:e minuten når Emir Kujovic högst på ett inlägg och 0-1 IFK Norrköping var nu ett faktum. Efter detta var det relativt böljande spel där chans efter chans dök upp för lagen. Matchen slutade sedan 0-1 till Norrköping och det var trots förlusten en mycket gedigen insats av AFC, det som kunde stoppa deras fina form var till slut en allsvensk skyttekung.
Östersunds FK – AFC United
AFC avrundade sitt spel i Svenska Cupen med en tung 3-0-förlust mot ett imponerande hemmastarkt Östersunds FK. Östersund ägde i stort sett hela matchen och det är väl just effektiviteten som gör att AFC inte riktigt räcker till mot lag som Östersund och Norrköping.
Betyg på försäsongen hittills: 4/5
AFC:s försäsong har varit mycket bra. Man radade upp tre raka segrar och gick obesegrade från de fyra första matcherna. Men till slut tog segersviten slut och då var det inte mot ett blåbärsgäng utan då var det självaste svenska mästarna som krävdes för att sätta stopp för vinsttåget. Man förlorade förvisso senast med lite för stora siffror (3-0) mot Östersund men utöver det så fanns det inte mycket negativt att peka på kring AFC:s försäsong. Många spelare visade framfötterna under matcherna som har varit men Othman El Kabir är obestridligt den spelare som har visat bäst form på försäsongen och om han fortsätter i sitt målstim så ser det mycket bra ut för AFC United.
IK FREJ
BP-Frej
Frej drog igång sin försäsong förhållandevis sent gentemot de övriga lagen och det var en tuff match mot Brommapojkarna som då stod på schemat. Pontus Åsbrink fick debutera när han fick starta mot sina forna lagkamrater i BP. Åsbrink var inte den enda debutanten då både Getachew och Akpoveta fick chansen i ett mycket intressant tremanna-anfall tillsammans med Ledezma. Samtliga nyförvärv startade matchen på ett bra vis, detta ströks under när Åsbrink tidigt var nära att påminna BP om att släkten är värst när han sånär cyklade in ett riktigt drömmål. Men det var Akpoveta som fick presentera sig först då han enkelt rullade in 1-0 till Frejpan efter fin passning av Wiström. BP kvitterade sedan på straff och dödläget skulle sedan hålla i sig matchen ut med en handfull chanser för båda lagen innan domaren blåste i pipan. 1-1 var ett faktum och på efterhand kändes det rättvist.
Halmstads BK-Frej
Nästa match för Frej kom i Svenska Cupen i en bortamatch mot det nyblivna Superettan-gänget Halmstads BK. Motståndet såg tufft ut på förhand och det skulle visa sig att detta även stämde när matchen drog igång. Halmstad tog kommandot direkt med sitt stora bollinnehav och höga tempo, laget såg till att spänningen i matchen inte skulle vara speciellt långvarig. När man blickar tillbaka så ska faktiskt Frej vara glada att det bara blev två mål i baken och man får tacka Marko Atanackovic för detta. Målvakten radade upp fina räddningar däribland en straffräddning.
IK Frej – IFK Göteborg
I den tredje matchen på försäsongen så kom jätteskrällen. Om läget kändes svårt på förhand mot Halmstad så såg det betydligt svårare ut när IFK Göteborg med Tobias Hysén stod för motståndet. Föga förvånande så var det även IFK som satte igång på högsta växeln och hade Frej länge i ett järngrepp. Detta resulterar även till en snabb utdelning för de regerande cupmästarna då Victor Sköld nickar in 0-1. Frej ligger lågt och får nöja sig med att försöka streta emot genom kontringar, man lyckas sedan med just detta då Joakim Runnem0 sätter dit kvitteringen efter en snabb omställning. Andra halvlek är det totalt spel mot ett mål och Frej står numera inte lågt, de har parkerat den största dubbeldäckaren i mannaminne framför Marko Atanackovic. På något vänster får Frej slutligen med sig ett poäng från matchen efter ett dussin superlägen från IFK:s sida.
Degerfors-Frej
Sista matchen i Svenska Cupen är en betydelselös match borta mot Degerfors. Degerfors äger stor delar av första halvlek men precis innan paus så trycker Akpoveta in ledningen för Täby-laget. Den andra halvleken är helt och hållet Frejs då man på ett imponerande vis rullar runt och styr matchen dit man vill genom stor trygghet och skicklighet. Degerfors målvakt av alla människor är slutligen den som lyckas spräcka Frejs nolla i matchen i den sista matchminuten.
Frej- Vasalund
I den senaste matchen för Frej så ställs man emot division 1-klubben Vasalund. Frej roterar och luftar många yngre/nya spelare och vilar många ordinarie spelare efter cupmatchen mot Degerfors. Frej förlorade med 1-2 kanske mycket på grund av att spelarna i fråga inte har spelar ihop sig helt med varandra eller att de rent utav saknar matchtempo.
Betyg på försäsongen hittills: 3/5
Sett överlag så ger jag Frej en trea på min femgradiga skala. Laget har varit ganska ojämna i sina prestationer samt ganska svåranalyserade. Skrällen mot Göteborg drar upp betyget till en trea men poängtapp mot BP och inte minst Vasalund gör att betyget lika gärna hade kunnat vara en tvåa. Visst, det är försäsong och resultaten är ofta sekundära i dessa tider men det är nu cirka tre veckor kvar till premiären i Superettan och innan dessa så får vi hoppas att Frej får skutan på rätt köl. Ett stort plustecken dock under matcherna som har varit är att nyförvärvet Oke Akpoveta har visat att han mycket väl kan bli den bärande målsprutan som Frej så tydligt saknade förra säsongen.

Kommentarer

Kommentera