Genrepet gav inga tydliga svar

Genrepet gav inga tydliga svar

FOTBOLL På ett blåsigt Skytteholm spelade Täby FKs U19 sin sista genrepsmatch inför årets U-19 pojkallsvenska. Försäsongen har blandat och gett, framförallt resultatmässigt.

Täby inledde starkt med sin tydliga spelidé i hög press där man låste Vasalunds uppspelsalternativ och fick matchen dit de ville. Det man kan se från Täby i år, jämfört med förra året är att det är lite mer kombinationsspel när man anfaller, vilket oftast är nödvändigt för att bryta ner motståndare på hög nivå. Det fick man se igår också, och i första halvlek skapade Täby en hel del målchanser och med bättre skärpa hade de kanske kunnat ta ledningen. Efter ett tag inser dock Vasalund att ett metodiskt spelbyggande inte alltid är att föredra mot lag som Täby och börjar sätta längre bollar upp mot en lång targetspelare på topp. Trots en uppställning som såg ut som 4-3-3 från Vasalund lyckades man inte skapa ett centralt övertag mot Täbys 4-4-2. Det var fördel Täby i första halvlek men utan resultat i form av mål.

I andra halvlek jämnas matchen ut något men Täby ser fortsatt något starkare ut. Ett antal byten görs från båda lagen. Vasalund ser ganska lika ut jämfört med första halvlek, en tydlig spelidé lös lite med sin frånvaro. Det är en teori, eller så störde Täbys höga press de så pass mycket att man anpassade sig till matchbilden. Täby tappar lite tyngd på mittfältet men får in lite mer teknik centralt. Problemet som syntes från åskådarhåll var avstånden mellan lagdelarna i anfallsspelet som ofta var för tighta för att hota Vasalund tillräckligt. Det leder till ett ganska trubbigt spel när man väl kommer in på sista tredjedelen på offensiv planhalva. Matchen är förhållandevis jämn fram till de sista 20 minuterna då båda lagen går för seger och det blir lite Hawaiifotboll. Långa lagdelar och korta anfall slutar till slut med att Vasalund får en straff efter en något tveksam handssituation i Täbys straffområde. Franco Kaodimuo som förra året tillhörde Täby FKs U19-lag kliver fram och stänker upp den i mål. Matchen slutar alltså 1-0, men så som matchbilden såg ut hade Täby förtjänat minst ett oavgjort resultat.

Det ska bli intressant att se hur det går för båda lagen i år. För Täby väntar AIK nästa helg hemma på Tibblevallen. Om Täby finslipar sitt spel runt motståndarnas straffområde och fortsätter störa motståndare med sin intensiva, höga press skulle det inte vara förvånande om de kan vara med och hota de väntade topplagen i årets upplaga av U-19 pojkallsvenskan. Det återstår att se.

 

Daniel Smirnov Lindblom
daniel@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera