GUIDE: Allt om talangerna inför NHL-draften

GUIDE: Allt om talangerna inför NHL-draften

ISHOCKEY  Midsommarfirande i all ära. Till helgen är det dags för NHL-draften och vi har några med koppling till norrort att hålla koll på. Här är allt om talangerna inför draften.

Det är inte långt kvar. Det rejäla midsommarfirandet får återigen stå åt sidan för den årliga NHL-draften. Tillställningen där NHL-organisationerna säkrar upp framtidens talanger och snor åt sig rättigheterna för deras tjänster. Allas ögon riktas under ett par timmar mot podiet, den här gången i Dallas Stars hemmaarena American Arlines Center, för att se vilka val de 31 NHL-lagen gör. De allra flesta är eniga: Svenske Rasmus Dahlin väljs som nummer ett.

Från norrort till NHL – eller?

I natt står annat än midsommarfirande på schemat, minst sagt. Sverige får med största sannolikhet sin första draftetta sedan Mats Sundin 1989. Men, för oss i norrort handlar det den här helgen om att hålla utkik efter fler namn än Rasmus Dahlins. Visst kommer fler svenskar att väljas tidigt och även i förstarundan men vi har även sex namn från de norra delarna av stockholmsområdet. Ingenting är omöjligt, fråga bara Sollentunasonen och den tidigare SDE-spelaren Erik Walli Walterholm som valdes av Arizona 2017. Nu kör vi!

Marcus Westfält (C/VF) Brynäs IF, tidigare Vallentuna BK
Den storvuxne Vallentuna-fostrade forwarden mäter idag 191 centimeter och vågen visar hela 92 kilo på en kille född år 2000. Beskrivs som en komplett center och har spenderat sina två senaste säsonger i Brynäs juniorlag plus hela 31 SHL-matcher förra säsongen för Gävleklubbens A-lag där han även fick stort förtroende i defensiva situationer och när det blev spel i numerärt underläge. Marcus snittade under året precis en poäng per match (12+15 på 26 matcher) i SuperElit. Detta med en verktygslåda bestående av mer än bara finlir med bra skott och bra händer. Han har även ett rejält och starkt fysiskt spel plus förmågan att ständigt ta rätt beslut på isen. Har representerat U16-, U17-, samt U18-landslaget vilka han även spelade VM med i våras.

Johan Södergran (C/F) Linköping HC, tidigare SDE Hockey
Var som ungdomsspelare en del av SDE:s framgångsrika årskull med spelare födda 1999. Bildade då bland annat en sylvass kedja med spelare bland annat Carl Wassenius (idag i Örebro) och Lucas Jidenius (idag i Luleå) . Har en bred offensiv repertoar med bra händer och playmaker-egenskaper. Detta utan att ta bort fokuset från målskyttet. Detta syns även i statistiken från senaste säsongen vilket slutade med 35 poäng på 40 matcher i SuperElit plus 20 SHL-matcher (där han debuterade säsongen 16/17) och fyra i SM-slutspelet. Södergran gjorde även tre poäng i blågult på fyra U19-landskamper den gångna säsongen.

Carl Wassenius (C) Örebro HK, tidigare SDE Hockey
Statistiken säger allt. Dominant som AIK-spelare, främst under J18-åren och säsongen 16/17 då han gjorde över 100 poäng med ett snitt på uppemot tre poäng, per match! Den spelskicklige, tidigare SDE-spelaren, har en offensiv spets och förmågan att göra sin omgivning bättre i offensiv zon. Har de senaste somrarna visat prov på vilja att utvecklas för att ta nästa steg, inte minst fysiskt. “Wasse” lämnade under den gångna säsongen tryggheten i AIK för en plats i Jörgen Häggs (tidigare just AIK) Örebros J20-lag. Det bytet slutade i ett SM-brons. Väntar SHL-spel till säsongen som kommer måntro? Med största sannolikhet, ja.

Alexander Bjurström (C/F) Brynäs IF, tidigare IFK Täby HC
Även om Alexander har Lidingö som moderklubb har han stora delar av sin hockeyfostran i Täby. Norrortsklubben som han lämnade för Brynäs hockeygymnasium. Och det är i Gävle han har huserat de senaste säsongerna. Han är inte den största av spelare men hävdar sig ändå med explosivitet och fart på isen. Alexander har skrapat ihop 31 matcher på landets allra högsta nivå i Gavlerinken, några CHL-matcher plus 10 matcher i Almtunas tröja på lån under säsongen som gick så har vi hans facit inför draften.

Alexis Binner (B) University of Maine (NCAA), tidigare SDE Hockey
Ytterligare en kille med sina rötter i SDE sedan Stocksundstiden. Alexis var bland annat en del av den framgångsrika 98-kullen i SDE. Ett lag som bland annat bestod av spelare som Linus Nässén, Ludwig Wistén och inte minst Alexander Nylander. Efter att deras karriärer tagit olika vägar har Binner spenderat de senaste säsongerna i Nordamerika. Först utsågs han bland annat till USPHL:s bästa back under sin andra säsong. På senare år har han fått högt anseende för sitt defensiva spel och en förmåga att hålla rent framför eget mål, bland annat i USHL där han spenderade två säsonger innan det blev dags för universitetshockey. Alexis, som bland annat var med i snacket inför förra årets draft, har representerat University of Maine under säsongen 17/18.

Jesper Myrenberg (MV) Linköping HC, tidigare IFK Täby HC
Inte den mest uppsnackade av målvakter, inte ens bland svenska målvakter, men ändå någon att hålla utkik efter inför helgen. Olof Lindbom må vara 00-kullens främsta målvakt men Täby-fostrade Myrenberg är ingen man glömmer i första taget. Den tidigare TV-pucksmålvakten har de senaste säsongerna representerat Linköping HC. Där har han gjort bra ifrån sig vilket även belönades med landslagsspel på U18-nivå under våren. Det som främst talar för Jesper är det oerhört fina spelet han visade upp i SuperElit säsongen som gick och hade över sina 22 matcher bäst statistik av alla målvakter i såväl räddningsprocent på över 92% som GAA (Goals against avarage) med ett snitt på färre än två insläppta mål per match.

De största talangerna inför NHL-draften

Vi har varit inne på det tidigare. Rasmus Dahlin kommer att väljas först, som nummer ett, av Buffalo Sabres. Sedan är Andrei Svechnikov tippad att gå som nummer två. Sedan är det mer öppet. Bland annat har Filip Zadina sagts vara given som nummer tre men det är inte givet att det blir så. Finske Jesperi Kotkaniemi sägs vara den som lockat Montreal Canadiens’ (som sitter på tredjevalet) främst. Utöver de två topptalangerna är det med andra ord ganska öppet i en av de främsta draftklasserna de senaste åren. Håll utkik efter namn som svenskamerikanerna Oliver Wahlstrom, Mattias Samuelsson, son till Kjell Samuelsson, och “Tuffe-Uffes” son Adam Samuelsson samt Växjös Dominik Bokk. Samme Wahlstrom som bland annat blev internetkändis som nioåring med sin zorro-straff i Boston Bruins hemmaarena TD Garden. Det är inte omöjligt att nämna både 30 och 40 namn att hålla koll på men till sist finns det några svenskar till att hålla koll på i form av Adam Boqvist (tippas gå topp 10) samt Isac Lundeström, Filip Johansson, Rasmus Sandin och Nils Lundqvist inför nattens första runda. Men visst, det finns fler namn såväl svenska som icke. Luta er tillbaka och häng med cirkusen helt enkelt.

NHL Entry Draft 2018

NÄR?
Runda 1: 01.30 (Runda 2-7: 17–21 imorgon lördag)

VILKA KAN DRAFTAS? 
Spelare födda mellan 1 januari 1998 och 15 september 2000 är tillgängliga i årets draft. Detta tillsammans med spelare födda 1997 och har medborgarskap utanför Nordamerika är även de tillgängliga. Även spelare födda efter 30 juni 1998 som blev draftade 2016, utan att skriva NHL-konrakt är tillgängliga.

VAR?
American Airlines Center, Dallas

SÄNDS PÅ?
Viasat Hockey

Svante Störlinge 
svante@norrortssporten.se

Vår samarbetspartner Coolbet bjuder på 100% bonus upp till 1000 kr – in och testa

Kommentarer

Kommentera