Hagman: “Har Täby FK hittat rätt koncept?”

Hagman: “Har Täby FK hittat rätt koncept?”

Det går inte att undvika att Täby FK har prickat rätt än så länge denna säsong. För det första har vi U19 som visserligen bara fick 1-1 mot Sollentuna i måndags men efter 16 matcher ligger de tvåa i U19 allsvenskan. På andra sidan finns A-laget som leder sin serie efter 14 omgångar och siktar på att ta steget upp till division två.

Men det är kanske inte är själva fotbollen som får alla åskådare att komma och kolla varje helg. Med tydliga riktlinjer kan man se likheter mellan båda lagens spelidé. Båda lagen ställer upp med en 4-4-2 uppställning som på många sätt ger Täby en fördel i sina matcher. Täby har fått mycket beröm för sitt aggressiva försvarsspel och det är beröm som de förtjänar. Jag kollade på både A-laget och U19 denna vecka och det går inte att undvika faktumet att båda lagen spelar som ett riktigt lag, 11 spelare som jobbar hårt tillsammans och alla tror på spelidén. Man gör det enkelt för sig och man slår ofta en längre boll från backlinjen upp mot sina två forwards för att skapa målchanser från närkampsspel. I U19 allsvenskan finns det lag som Djurgården och Sundsvall som gör tvärtom och spelar bollen igenom alla lagdelar med säkra passningar. Men det ger inte samma resultat som den mer effektiva anfallsfotbollen som spelas av Täby.

“Inställningen är det viktigaste att ha”
Några kan säga att man som individ inte utvecklas tillräckligt mycket individuellt och det kan vara svårt att ta nästa steg ifrån Täby men sanningen är att för att ta nästa steg i karriären kan vinnarmentaliteten och inställningen vara det viktigaste att ha. Vissa spelare sitter på hur stor talang som helst men om man inte har rätt inställning och inte fungerar tillsammans med resten av laget kommer man inte komma någon vart.

I slutändan måste man inse vad det viktigaste inom fotbollen är. Ja visst, flera i Djurgården kanske anses ha ljusare framtid som fotbollsspelare men vilka anser det egentligen? För när det kommer till spelare som ska kriga sig in i bottenlag i till exempel division 1 kommer tränaren vara på jakt efter någon som är en lagspelare och någon som klarar av det fysiska spelet. Jag ser upp till Täby och deras spelidé, deras sätt att vinna match efter match och det kommer bli intressant att se om det räcker till en slutspelsplats för U19 samt uppflyttning till division 2 för A-laget när säsongerna är över.

Jesper Hagman 
Jesper@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera