Hagman: “IK Frej – sämst publiksnitt i Superettan”

Hagman: “IK Frej – sämst publiksnitt i Superettan”

Invånarantalet har enligt Täby kommun växt förbi 70 000 människor under 2018. Låt oss med glimten i ögat säga att cirka 20% gillar och betraktar fotboll. Trots det kan man läsa av att IK Frej har sämst publiksnitt i Superettan av alla 16 lag. I Täby har vi ett lag som representeras i Sveriges nästa högsta serie, men snittet för IK Frej ligger på låga 714 åskådare. Det är något jag tycker vi kan förbättra markant. Det finns flera faktorer till att det är svårt att locka åskådare till Vikingavallen där IK Frej spelar sina hemmamatcher. Den stora mängd föreningar som finns i närområdet gör att man får sitt egna lokala lag att stödja istället för just IK Frej, vilket gör att man kanske hellre kollar på Enebyberg, Viggbyholm eller Täby för att nämna några andra. Om IK Frej skulle fortsätta sin trend med att hålla sig kvar i Superettan år efter år tror jag att ryktet skulle öka och fler skulle attraheras av föreningen på ett positivt sätt.

Vikingavallen – tar minst av alla

Vikingavallen tar totalt 2650 personer vilket också tyvärr är den arena som tar minst av alla arenor i Superettan. Dock känns det inte som det är något problem, kanske enbart Helsingborg kom på besök då en stor folkmassa ankom från Skåne. Problemet handlar om att IK Frej ska kunna ha en större dragkraft för oss fotbollsälskare i norrort, att fler ska välja att ta sig till arenan istället för att kolla på en till exempel annan match framför TV:n. Dem flesta, jag inkluderad, gillar att kolla på utländsk fotboll också vilket kan göra att våra lokala lag inte hamnar högt upp på listan av prioriterade matcher att kolla på. Dock är det viktigt för den lokala fotbollen att publik attraheras och man kan tänka att en biljett på 50 till 120 kronor kan hjälpa en förening. Nu när Sverige dessutom bjuder på bra väder hoppas jag att fler kommer välja att kolla på plats på dem sista omgångarna innan sommaruppehållet.

Jag kanske har för höga förhoppningar, eller hyllar Superettan som serie för mycket men innerst inne hoppas jag att lag som IK Frej kommer få fler åskådare för varje säsong. Vi får se hur framtiden utspelar sig, men jag tror att om IK Frej stationerar sig i Superettan kommer fler barn i närområdet växa upp och hoppas att en dag kunna ta steget till IK Frej där man blir sedd av de allra största lagen i hela Sverige.

Nästa hemmamatch för IK Frej är mot Östers IF den 2:a juni klockan 16:00.

Jesper Hagman
jesper@norrortssporten.se
TWITTER: @jesper_hagman 

 

Kommentarer

Kommentera