Hagman: Ska nio-åringar behöva oroa sig för en förstalagsuttagning?

Hagman: Ska nio-åringar behöva oroa sig för en förstalagsuttagning?

AIK är en förening som började med uttagningar och skapelser av akademilag tidigt. När årskullen 99 närmade sig 10 år skapades det ett akademilag för dom “bästa” medan resten blev bas-laget eller U-laget som det ibland kallas. Djursholm hängde på trenden och även flera andra föreningar i Sverige. Jag är med och tränar pojkar födda 08 i FC Djursholm och nu när det vankas uttagning har jag märkt en del annorlunda saker och börjat fundera på hur bra det är med gruppering inom fotboll.  

Uttagningen till förstalaget sker i slutet av november och nu helt plötsligt börjar alla barn dyka upp. Tidigare under säsongen var det minst 5–6 personer borta varje träning. Nu verkar alla vilja träna och inte bara det, nu ska alla föräldrar visa intresse. Föräldrar som går in i styrelsen och föräldrar som står och skriker på deras barn vad dom ska göra vid varje situation.  

Positivt utfall

Samtidigt finns det aspekter som pratar för att selektering är bra och ger positivt utfall. Om en kille eller flicka är väldigt talangfull vill man att hen ska få träna med dom andra som är bäst för att alla ska kunna utvecklas som mest. AIK lyckades producera Alexander Isak som nyligen lämnade för spel i tyska storklubben Dortmund.  

Dock är känslan att Isak skulle lyckas bli lika bra oavsett gruppering på grund av den stora mängd talang han besitter. AIK har valt att ändra på sitt tillvägagångsätt med att inte göra någon gruppering förrän vid högre ålder men att hitta “rätt” ålder känns som en fråga utan ett bra svar. Kommer det göra så vi skapar fler jämn bra men går miste om supertalanger som Isak? En till fråga som jag inte har ett svar på.  

För att gå tillbaka till det som fick mig att börja fundera över ämnet, för mig personligen känns det inte rätt att behöva höra nio-åringar som oroar sig över sin uttagning till förstalaget. När man får höra “Jag kommer sluta om jag inte blir uttagen till förstalaget” börjar man undra hur många det faktiskt är som har lagt av med fotboll bara på grund av en uttagning vid ung ålder. Samtidigt, en uttagning kan göra tvärtom och istället inspirera och sporra än fotbollsspelare till att vilja träna ännu mer.  

Som ni märker är jag väldigt kluven och har svårt att helt och hållet bestämma mig för vad som är “rätt”. Jag tror att man alltid kommer att kunna se fördelar och nackdelar oavsett hur man väljer att göra. Vi får se vad framtiden bjuder på, om vi har lyckats producera fler bra spelare än innan. Vi får helt enkelt vänta och se.

 

Jesper Hagman
jesper@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera