“Han har det en topptränare ska ha”

“Han har det en topptränare ska ha”

FOTBOLL Roy Rosenback, 71, har jobbat som speaker i nästan två decennier i Väsby IK och AFC United. Han har sett tränare komma och gå under årens lopp. Men det var först när Özcan Melkemichel tog över huvudansvaret 2014 som det började hända saker. Något Roy Rosenback inte trodde till en början. ”Jag tänkte: Det här kommer att gå åt skogen”, säger han. 

Säsongen 2012 var den sista säsongen FC Väsby United spelade i division 1 norra. Klubben drogs nämligen med stora ekonomiska problem. In och räddade alltihop kom Alex Ryssholm, ordförande i Athletic FC, och sopade rent de skulder Väsby hade. Bland annat till AIK, som Väsby tidigare samarbetat med.

Till säsongen 2013 tog Athletic FC tagit över Väsbys plats i tredjedivisionen under namnet AFC United. Den säsongen var man en hårsmån från att åka ur densamma. Nu räddades man undan degradering tack vare en 1-0-seger över Valsta Syrianska i den sista omgången på hemmaplan.

Någonting hände 

Inför 2014 presenterades den förre Syrianska-tränaren Özcan Melkemichel som ny huvudtränare och Ivan Ristic som assisterande tränare för AFC. Dessutom kom Azad Budak in som ny sportchef.

Roy Rosenback, med ett antal år på nacken som både ledare och funktionär i Väsby IK, var inte helt övertygad till en början när Melkemichel anställdes – trots att han fört upp Syrianska till både Superettan och Allsvenskan.

– Jag kände Özcan sedan gammalt som en hetsporre, så jag tänkte att det här kommer att gå åt skogen, för vi hade en massa konstiga spelare i AFC då.

Men de spelarna försvann. In kom i stället nya, hungriga spelare som till exempel Othman El Kabir (numera Djurgården), Filip Rogic och Omar Eddahri som ratats av andra klubbar.

– Det blev ett helt annat stuk på Skytteholm när de kom (Özcan Melkemichel och Azad Budak) in till klubben, berättar Rosenback.

Han har det som krävs 

Under sin första säsong i klubben tog den hetlevrade Melkemichel upp laget till Superettan, och i klubbens första säsong i den näst högsta divisionen slutade laget på en åttonde plats. Före lag som Degerfors, GAIS och Brommapojkarna. Och i den gångna säsongen vet ni nu vid det här laget hur det gick? Hela vägen upp till Allsvenskan.

– Jag beundrar Özcan för hans sätt att kunna på så kort tid, få ihop truppen första året i Superettan. Hade han en vecka på sig att få ihop spelartruppen, menar Rosenback.

Du som ändå har varit med ett tag, sett tränare komma och gå, vad skulle du säga Özcans storhet är?

– Jag vet inte. Han har en himla utstrålning. Han har väldigt lätt att få spelarna förstå hans avsikt och tankar. Han är väldigt bra på det. Sedan har han respekt med sig. Han har en distans till spelarna, och han har pondus, utstrålning. Han har precis det en topptränare ska ha. Och sedan är han ganska principfast.

Vad är viktigast för AFC just nu? Att få in ett par etablerade spelare, eller att Özcan skriver nytt kontrakt?

– Då väljer jag Özcan. För första gången har han nu tid på sig. Nu vet jag inte hur många spelare de kommer ha kvar till nästa säsong.

Hur tror du det kommer att gå i Allsvenskan?

– Jag brukar säga: Med guds hjälp och en tandborste så skulle man kanske hänga kvar, men jag tror inte det.

Inte ens om klubben får behålla Özcan?

– Nej, men det beror på hur stor plånboken är och hur många förstärkningar det blir, säger Roy Rosenback.

Mikael Einarsson
mikael@norrortssporten.se 
Foto: Mikael Einarsson 

Kommentarer

Kommentera