IK Frej – ett lag som nästan är omöjliga att förutspå

IK Frej – ett lag som nästan är omöjliga att förutspå

I helgen kom Varberg på besök till Vikingavallen för IK Frejs tredje hemmamatch för året. Trots att man hade en 2-0 ledning efter bara 20 minuter åkte IK Frej på en ny förlust och efter fem omgångar ligger man sist i tabellen. Nu behöver Frej kontrollera sin defensiv i de kommande matcherna.

Frej har minst sagt haft en knackig inledning på ligaspelet. Vilket kom lite som en förvåning efter att man på försäsongen imponerat inte minst med en 3-1 seger mot Hammarby som numera ligger i toppen av allsvenskan. Efter att ha spelat lika mot Norrby i premiären har man förlorat fyra raka matcher och nästa helg väntar topplaget AFC på hemmaplan. Försäsongen visade tecken på en annorlunda säsong jämfört med senaste åren. Flera rutinerade nyförvärv gjorde som matchades jämnt med unga talangfulla spelare som skapade en energisk och fartfylld trupp. Nu är vi fem matcher in i superettan och det känns tyvärr som även denna säsongen kommer innebära en kamp in i det sista i bottenstriden för Frej.

Tappar kommandot

Trots nyförvärv av erfarna spelare som Marcus Hansson och Amadou Jawo från allsvenska laget Djurgården har man sett brist på erfarenhet och kontrollering av situationer som uppstått i matcherna för IK Frej. Ta helgens match som exempel där man får en kanonstart och leder med 2-0 efter 20 minuter och kontrollerar matchen. Därefter börjar man tappa kontrollen och utan att spela av första halvlek på en kontrollerande sätt tappar man kommandot och Varberg lyckas först reducera för att sedan kunna kvittera innan halvtid. Man laddar om och kommer tillbaka efter paus och lyckas stå upp ett bra tag. I den 69:e minuten får Varbergs Jakob Bergman sitt andra gula kort men bara två minuter sedan får Nsima Peter i hemmalaget se det röda kortet från domaren. När Varberg sedan fastställde slutresultatet 3-2 kan vi nu inse att IK Frej ligger sist i Superettan efter fem omgångar.

Problemen man har haft har inte direkt handlat om det offensiva spelet. Man har lyckats göra mål i samtliga fem matcher och haft ledningen i två av de. Uppgiften för tränaren Roberth Björknesjö är att få kontroll på defensiven. IK Frej toppar listan insläppta mål med hela 15 stycken, ett snitt på 3 mål per match. Det krävs väldigt mycket från alla elva på plan när man spelar i en 4-4-2 uppställning, ett hårt uppoffrande jobb för att hålla bollen utanför sina lagdelar. Alla insläppta mål beror inte på att jobbet inte görs, det har också varit för många individuella misstag. Nu krävs det mer från Frej i kommande omgångar för att man inte ska fastna nere i bottenstriden.

Nu väntar AFC Eskilstuna på Vikingavallen redan ikväll fredag. Därefter Jönköping södra på bortaplan. Två tuffa matcher där 6 viktiga poäng står på spel.

/Jesper Hagman
jesper@norrortssporten.se

 

Kommentarer

Kommentera