KLART: Tre norrortstalanger valda i NHL-draften

KLART: Tre norrortstalanger valda i NHL-draften

ISHOCKEY  Med midsommarfirande avklarat var det dags för NHL-draften. Svensksuccé och drömmar gick i uppfyllelse i Dallas, inte minst för några norrortstalanger. 

Nog om fotbolls-VM och midsommarväder. Under midsommarhelgen gick den årliga NHL-draften av stapeln i Dallas, Texas. Föga förvånande fick vi en svensk draftetta i Rasmus Dahlin men även ett nytt svenskt rekord när det kommer till antal draftade spelare. Totalt 30 stycken svenska unga talanger fick sina rättigheter tingade av NHL-klubbar. Tre av dessa har ett förflutet i norrortsklubbarna SDE, Vallentuna och Täby.

Tre valda – skrällen klar för SHL

Det var så reaktionerna såg ut. Det handlade om ett skrällval i femte rundan när den fjärde(!) svenske målvakten för dagen valdes. 17-åringen i fråga heter Magnus Chrona, till vardags i Nacka HK. “Mange”, som främst spelat J18 Elit-hockey med NHK, har IFK Täby HC som sin moderklubb innan han valde spel i AIK i tidiga tonåren. Efter att ha spenderat sina senaste år i Nacka blev målvakten nu draftad av Tampa Bay Lightning som nummer 152 totalt. Utöver det så uppger Hockeymagasinet att han ska ha gjort klart med spel i SHL-klubben Skellefteå AIK:s juniorlag i SuperElit till nästa säsong. Sedan var det som sagt fler från norrort vars rättigheter blev säkrade av NHL-organisationer under lördagskvällen. Dels var det den tidigare Stocksunds IF- och SDE-talangen Johan Södergran som blev en del av Los Angeles Kings organisation. 18-årigen, som representerat Linköping HC i SHL, valdes i sjätte rundan som nummer 165 totalt. Även en spelare han mött många gånger tidigare valdes. Vallentuna-sonen Marcus Westfält har spenderat de senaste säsongerna i Gävle och Brynäs där även han hunnit spela SHL-hockey vid 18 års ålder. NHL-klubben som säkrade den storvuxne forwarden var Philadelphia Flyers i runda sju som nummer 205 totalt.

Rekordmånga svenskar i NHL-draften

Chrona, Södergran och Westfält var bara tre av totalt 30(!) svenskar som valdes i driften bland de totalt 217 uppropade namnen. Det sattes alltså rekord i Dallas med den högsta noteringen av antal svenska spelare valda i en och samma draft. Det tidigare rekordet på 28 sattes 2009 och tangerades 2014. Bland annat fick vi se hela 14 svenskar valda i de två första rundorna och sex av dessa gick i runda nummer ett, alltså bland de 31 första namnen. Rasmus Dahlin gick som sagt först av alla till Buffalo Sabres innan Adam Boqvist valdes som nummer åtta totalt av Chicago Blackhawks. Som första målvakt av alla valdes svenske Olof Lindblom något oväntat redan i andra rundan. Lägg därtill ett hav av blågula talanger innan Marcus Westfält alltså gick som siste svensk.

– Sverige är på framgång i hockeyn. Vi har tagit medalj i alla VM den här säsongen, har draftettan och många draftade svenskar, säger förbundskapten Rikard Grönborg till Sportbladet om de svenska framgångarna under midsommarhelgen.

Se alla valda svenskar HÄR
Se alla 217 val HÄR

 

 

 

 

 

Vår samarbetspartner Coolbet bjuder på 100% bonus upp till 1000 kr – in och testa

Kommentarer

Kommentera