Kommer Sveriges framtida fotbollsstjärnor från de lägre ligorna?

Kommer Sveriges framtida fotbollsstjärnor från de lägre ligorna?

Fotboll är i dagsläget en av landets största sporter, framför allt bland barn och unga, tillsammans med ishockey och ridning. De allra flesta börjar sina karriärer inom fotbollen i barn- och ungdomslag. En ganska ny företeelse, eftersom det under 70-talet fortfarande var ovanligt att någon under 12 år spelade fotboll under organiserade former. I dagsläget har det väl inte undgått någon att stora fotbollsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic ofta har börjat sin karriär i olika former av barn- eller ungdomslag där de lärt sig spelets grunder och laganda.

För den som inte gillar att spela själv utan hellre satsar på livebetting på fotboll, kan det vara värt att hålla ett öga på våra framtida talanger i barn och ungdomslagen. En bra insyn i framtidens stjärnor kan vara den så kallade Gothia Cup i Göteborg, denna cuptävling är en av världens största ungdomsmästerskap i fotboll och lockar lag från hela världen.

Framtida talanger i Sverige

Med den världskände Zlatan Ibrahimovic som förebild har en lång rad unga talanger sett dagens ljus och flera av dem har visat sig lovande på plan. Först i lokala lag på låg nivå innan många av dem går vidare till andra lag, ofta utomlands där deras karriärer verkligen kan ta fart på allvar.

Alexander Isak
Alexander Isak kallas för supertalang av verkliga anledningar. Han är fortfarande mycket ung, fyller 18 år först i september 2017 men har ändå blivit en av AIKs mest talangfulla spelare. Han prisas för sin snabbhet och teknik men även för spelintelligens och spås kunna gå riktigt långt då flera Premier League-klubbar visat intresse för honom.

Jordan Larsson
Ett år äldre än Isak, men fick sitt genombrott förra året då han gjorde fyra mål för Helsingborg. Jordan Larsson påstås ha vissa likheter med spelaren Henrik Larsson och prisas för sitt sätt att spela.

Sead Haksabanovic
Spelade i allsvenskan redan 2016 som nyckelspelare i Halmstad och har redan gjort tre mål i superettan. Han fyllde 18 år i början av maj 2017 som har väckt stort intresse bland åtskilliga större klubbar runt om i Europa. Detta är en ungdom med framtiden för sig.

Gustaf Nilsson
Är redan med i U21 landslaget efter att han under 2015 gjort en stark säsong i allsvenskan med åtta mål sedan 2014. Det är dock oklart hur framtiden ser ut efter att han avslutade 2016 års fotbollssäsong med ett fotledsbrott.

Erik Smith
Något äldre än övriga på listan och bedöms kanske inte riktigt som lika lovande då han haft problem med sjukdomar och skador, och dessutom har hans teknik bedömts som något bristande. Däremot finns det åtskilliga bedömare som tror att han kan bli riktigt bra i framtiden.

Marco Johansson
Den enda målvakten på listan och också den enda som i dagsläget väntar på att få göra allsvensk debut. Han var dock målvakt när Malmö FF kvalade till Champions League under hösten 2016 och visade då att han verkligen är en talang att räkna med. Anses dock behöva mer erfarenhet innan han kan vara med och slåss om topplaceringarna.

 

Artikeln är i samarbete med Erik Dahlberg 

 

Kommentarer

Kommentera