Konsten att såra ett nostalgihjärta

Konsten att såra ett nostalgihjärta

Det var längesen som jag satte mig ner och bloggade här på norrortssporten. Nu har det dock dykt upp ett hett ämne inom fotbollsverige som jag – och mitt nostalgi-hjärta – måste få tala ut om. AFC Uniteds flytt till Eskilstuna. 

 

Ni som läst den här bloggen tidigare har förstått att jag är en idrottsnostalgiker utan dess like. Helst hade jag spelat fotboll nere i de Småländska skogarna under 50-talet – men istället är jag uppvuxen under en epok inom fotbollen där pengar, resultat och utseeende är A och O.

Foto: Egil Gustafsson
Frej – AFC United på Vikingavallen. Foto: Egil Gustafsson

Därför blir mitt nostalgi-hjärta extra sårat när jag läser om att AFC United ska flytta sitt Superettanlag hela vägen till Eskilstuna. Två timmar från den plats man en gång i tiden grundade klubben.

 

AFC är en relativt ung klubb – en klubb som har andra mål med fotbollen än att aktivera stadens ungdomar och seniorer. Man vill ge spelarna en förstklassig fotbollsutbildning redan i tidig ålder”.

Detta är en policy som få klubbar i Sverige har – rätt eller fel vet jag inte men utgår jag ifrån mina värderingar och tankesätt så har jag svårt att se hur detta skulle gynna idrotten. Mer om det i framtida blogginlägg.

 

Istället fokuserar vi på hur en klubb ska kunna flytta sitt herrlag ett par timmar inåt landet. Till en stad som redan har ett lag – en folkkär klubb. En klubb som har anor från tidigt 1900-tal. En klubb som faktiskt varit uppe i Allsvenskan och vänt. En klubb hemmahörande på Tunavallen där Eskilstunabor har gått på fotboll i flera generationer. En klubb som nu kommer hamna i skuggan av Eskilstuna AFC.

Och allt detta för att AFC United vill ha mer publik och fler sponsorer – och för att ledningen inom Eskilstunafotbollen vill ha ett lag i den högsta serien.

 

Det sticker till ordentligt i mitt nostalgi-hjärta.

 

socialmedier1Jag kan hålla med om att AFC kanske saknar stöd hos Solna kommun – och saknar publiksiffrorna som krävs för att hålla jämna steg med resterande lag inom elitfotbollen. Men att flytta ett lag till en helt ny stad kommer inte att hjälpa. Eskilstunapubliken kommer inte att se Eskilstuna AFC som stadens lag. Snarare tvärtom. Man kommer att se igenom bluffen.

Frustationen att man inte ligger högre upp än Division 2 kanske ligger djupt rotat i Eskilstuna men vill man verkligen ta en genväg för att nå sitt mål? Nej, för så fungerar inte idrotten. Man kan inte fullt ut njuta av en framgång om den grundar sig i genvägar eller fusk.

 

Jag ber till Eskilstuna City att inte slänga iväg sin historia för att man har inte har tålamodet nog – för även om ni spelar i Allsvenskan nästa år så kommer det året inte bli ihågkommet som Eskilstuna Citys andra säsong i Sveriges högsta serie. Den kommer att räknas som Özcan Melkemichels fjärde.

 

Mitt tips till båda klubbarna är – stanna där ni är.  Bygg era lag och föreningar utfrån vad ni har. Från grunden. Försök inte ta några genvägar. För att förr eller senare så kommer det (genvägs-laget) gå i stöpet.

Jag är övertygad om att AFC United själva kan bygga upp en trogen supporterskara – om man ger det lite tid. Nio år av historia räcker inte. Men kanske 30 år, eller som Eskilstuna Citys 109 år.
Pengar och framgångar kan inte locka publik – det kan däremot kärleken till en klubb.

 

Ny helg, nya möjligheter.

 

Egil Gustafsson

 

Kommentarer

Kommentera