KRÖNIKA: ”Gratis”-matcher för att locka publik

KRÖNIKA: ”Gratis”-matcher för att locka publik

Att uppleva sport ”live” är något man borde göra några gånger om året. Oavsett vilken serie eller lag det handlar om. Men det är tydligen svårare än vad man tror för de små föreningar, som kämpar för sin existens, att få folket till sina idrottsplatser – Förutom vid ett tillfälle.

När det är ”GRATIS”

Eller jag kanske ska säga, på bekostnad av någon eller några andra.

Under måndagskvällen var ett sådant tillfälle. IK Frej Täby hade en så kallad ”1-kronas match” mot Örgryte IS, där företag och privatpersoner betalade, från 1 till 10 kronor per person som kom till arenan. Det blev ett nytt publikrekord, sett till seriematcher, 2171 personer. FANTASTISKT!!

MEN. Jag säger MEN…

Ska verkligen en klubb som IK Frej Täby, eller för den del många andra småklubbar i norrort – oavsett sport, som lever på sin existens behöva ha ett sådant här event?

Jag tycker inte detta. Publiken ska väl komma i alla fall?
I mina ögon känns det som att en viss “snålhet” finns. Kan man inte någon/några gånger per säsong lägga några hundra på att gå och uppleva en match “LIVE”, i alla fall i en kommun som Täby, utan man går bara när det “GRATIS”.

Usla på marknadsföring

Visst ska klubben göra allt för att locka dit publiken med sina tillgångar. Så som marknadsföring via sociala medier eller reklamskyltar – då inte bara i närheten av idrottsanläggningen utan runt hela kommunen. Det kan vara så att personer, som inte följer sporten ”till punkt och pricka”, inte vet när man har hemmamatch.

Här, med risk att få flera klubbar på mig, tycker jag att klubbarna är riktigt usla på just att marknadsföra sina hemmamatcher. Eller det kanske helt enkelt beror på kunskapsbrist?

Bara för att ta några exempel:

Hockeyettanklubben Sollentuna HC har hemmapremiär imorgon – 19 september!!!

Innebandyklubben Täby FC, deras damlag har hemmapremiär den 30 september – om 12 dagar.

Hur många visste om detta?

De som följer sporterna eller har någon/några som spelar i lagen, har hundra procent koll. Men övriga då?

Där är jag helt övertygad om att procenttalet sjunker drastiskt, om man skulle ge sig ut i centrum och ställa frågan. Det finns som sagt var mycket att jobba med inom klubben – även om det kostar en liten slant kan det löna sig i slutet.

Barn och ungdomar har idoler

Vad kan invånarna/kommunen göra då?

Flera kommuner har en ståndpunkt att inte satsa på elitverksamheten utan på bredd- och ungdomsidrotten.

Visst jag köper detta, dock inte fullt ut. Med den enkla anledningen att barn och ungdomar har idoler i de sporter man följer och spelar i. Dessa vill dem ju se. Men för att få dem att spela i ett lag så kostar det en slant – helt naturligt då dessa elitidrottsmän/kvinnor vill/har detta som ett jobb.

 

Jag tar återigen Täby som ett exempel:

Kommunen har drygt 70 000 (enligt wikipedia). Skulle alla som arbetar och har en inkomst, lägga 100 kronor extra per månad till föreningslivet, skulle detta bli en rejäl slant för att klubbarna skulle kunna investera i olika former av saker. Men det gäller inte bara kommunen Täby utan alla norrorts-kommuner.

 

Det finns anledning att återkomma till detta samtal…

Mål väl och förhoppningsvis kanske denna krönika väcker en och annan diskussion!

 

/Kenneth Andersson
ansvarig utgivare Norrortssporten

publicerat 2018-09-18

Kommentarer

Kommentera