Larvigt, löjligt, dumt och tråkigt

Larvigt, löjligt, dumt och tråkigt

Det är dags för ett nytt blogginlägg, på grund av de nationella proven i matte så uteblev bloggen förra torsdagen och jag ber om ursäkt för det! Men här kommer lite ny och fräsch läsning, håll till godo.

“Football is a gentleman’s game played by hooligans,

and Rugby is a hooligans’ game played by gentlemen” – Okänd

 

FC Barcelonas trupp under slutet och i början av 2010-talet är ansett som ett av världens bästa lag genom tiderna. Tika-taka-fotboll som fick både motståndare och publik att gapa. En 11-årig Egil var dock inte helt övertygad. Bolltrollarna Xavi, Iniesta och Messi grinade illa vid minsta beröring. Pedro spottade saliv över hela domarens ansikte för ett feldömt inkast vid mittplan.

Men de spelade ju så fin fotboll? Javisst, men de tappade min respekt på grund av detta FUSK. I mina ögon är detta fusk, i samma uträckning som doping, kniv i strumpan och 12 man på plan.

 

Kanske var det just då, 2010, som acceptansen för filmningar föddes. Självklart var italienarna först med dykningarna men socialt acceptabelt har det bara blivit på senare år. Det är t.om. så att vi ser liknande beteende i

Skärmavbild 2016-05-31 kl. 08.10.54

varenda ungdomsmatch. Barnen tar efter sina hjältar, på gott och ont.

Pepe ligger ner. Ett finger snuddar näsan. AJ!! Domare Mark Clattenburg från de brittiska öarna bara  skakar på huvudet. Go Mark! (Se filmningen här!)

Kommentatorn i TV-rutan vågar varken säga det ena eller det andra. “Nä men det är lite kontakt i Pepes ansikte”. Lägg av.

Larvigt.

“Stop questioning my authority, this is not football!” – Rugbydomare under en ligamatch

 

Ibland blir det för mycket. Diego Costa som filmar, bråkar och klagar på spelare som filmar.

Vad gör man då? När bägaren rinner över. Jo man sätter på FA-cupfinalen från 1974 mellan Liverpool och Newcastle. Ingen bråkar, ingen dyker. Keegan gör mål i 88:e och dödar matchen, det vet jag vid det här laget. Har ju sett matchen i sin helhet ett par gånger iallafall. Bra match det där… Nåja!

 

I söndags eftermiddag var det match på Sollentunavallen mellan Sollentuna och Syrianska IF.

0-1 var ställningen när Syrianskas spelare började falla som enkronor på högkant. Tiden gick, skada på skada. EN gång verkade det vara på riktigt men mestadels fungerade den där magiska sprejen från läkarväskan, några sprejningar så var man uppe på tå igen. FANTASTISKT!

Löjligt.

 

“If I ever saw one of my team-mates diving, I’d definitely have a word” – Steven Gerrard.

 

Sollentunas tränare förklarar efteråt hur det kan vara frusterande med filmningar men att de själva säkert hade gjort samma sak om man haft anledning. Jag ska inte såga honom men det är ett tydligt tecken på att detta FUSK är accepterat inom fotbollen.

Men det är inte det värsta. Nu får man skämmas, skämmas över att man spelar fotboll just på grund av att många grinar illa vid minsta lilla. Vi blir skrattade åt, hånade. När någon tar upp ämnet så lägger jag mig platt just för att jag inte vill stå och försvara FUSK.

socialmedier1

 

 

 

– Vi ser tydligt hur Juanfran rör Ronaldo i sidan, hör jag kommentatorn säga i TV-rutan. Skärp er! Säg det bara! Ni vet det, vi vet det, alla vet det, han filmar! Han vill ha en frispark i ett bra läge så han väljer att FUSKA till sig en. Mark Clattenburg har inget annat val än att blåsa, annars hade det blivit ramaskri.

 

Dumt.

 

“I have seen several incidents and the Suarez incident, and to me it is nothing less than cheating,” – Jim Boyce

 

En ljusglimt i allt detta är att Pepes filmning har ådragit sig uppmärksamhet, kritik kommer från alla möjliga håll. Förhoppningsvis kan man snart börja straffa spelare i efterhand för osportsligt beteende.

11-åriga Egil hade rätt trots allt, trots att det tog ett halvt decennium innan det på allvar uppmärksammades.

Men det kanske redan är försent, fotbollen kanske har mött sitt öde. Filmningar, skrik på domare, hån och dåligt rykte.

 

Nej, man kanske skulle ha valt rugby istället. Eller?

Tråkigt.

 

“Football is a gentleman’s game played by hooligans,

and Rugby is a hooligans’ game played by gentlemen” – Okänd

 

Skriv gärna vad ni tycker i kommentarsfältet, jag vill höra era åsikter och tankar. Från båda håll!

 

Ny helg, nya möjligheter.

 

Egil Gustafsson

egil@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera