Hockeyettan urholkar sin egen liga

Hockeyettan urholkar sin egen liga

Det var ett tag sen jag vädrade mina tankar här men så här lagom till midsommar så känner jag att jag måste få visa lite missnöje med hur Hockeyettans upplägg inför säsongen 2016-17 ser ut. 

Hockeyettan har ju inför kommande säsong presenterat ett par förändringar som ser intressanta ut. Bland annat kommer fem lag att ta sig vidare till Allettan efter jul. Ett förslag som mött många positiva reaktioner. Även undertecknad gillar förslaget men vad händer med dem som INTE tar sig dit?

Jag tänker då i första hand på fortsättningsserierna som numera kommer att bestå av enbart sju lag efter jul och nyårsuppehållet. Sju lag betyder dessutom bara 12 matcher och dessutom en haltande serie rakt igenom då ett lag kommer att få stå över varje omgång. socialmedier1

Självklart funderar man på hur tänkte man här när serierna planerades? Tänkte man överhuvudtaget? Hockeyettan är Sveriges tredje högsta serie. En liga för talanger att utvecklas i för att förhoppningsvis ta sig vidare uppåt i karriären. Tolv matcher efter jul ska alltså spelas. Tolv matcher där ett lag får möjlighet att spela ett förkval till ett kommande kval.

Sen kommer det även att bli ett kval nedåt i vanlig ordning men jag ställer mig åter frågan? Hur ska spelare utvecklas och hur ska klubbar motiveras när man bara får tolv matcher efter jul? Hur ska man locka folk till våra is-lador med haltande tabeller och där ett lag hela tiden står över denna omgång?  Vad kommer detta att betyda ekonomiskt för dessa klubbar som inte tar sig till Allettan?

I min värld så kommer fortsättningsserien att bli en rätt ointressant serie i väntan på ett åter igen alldeles för tidigt sommarlov. Vi vet att alla klubbar ropar efter fler matcher efter jul. Att avsluta säsongen och gå på långledigt redan i mitten på februari som det är nu för många klubbar är ju bara pinsamt och skrattretande. Hur ska man lyckas lyfta intressent för Sveriges tredje högsta liga när man i princip urholkar serierna?

Jag säjer det igen. Jag gillar upplägget med att utöka Allettorna men varför begränsa för dem som inte lyckas ta sig dit? Vad skulle man ha gjort istället då? Varför inte låta fortsättningsserien rulla på ett varv till? Alla möts tre gånger vilket betyder sex matcher till. 18 matcher istället för 12. Ett annat alternativ kan ju vara att flytta upp lag från Div 2 till en fortsättningsserie redan efter jul och nyår i stället för att vänta till kvalet till Hockeyettan börjar då fyra Div 2 lag ska ta sig an två lag från Hockeyettan.

Något har i alla fall gått fel här. Fruktansvärt fel dessutom. Klubbarna vill ha fler matcher men för dem som inte tar sig till Allettan sparkar seriemakarna undan benen på klubbarna, vänder den ryggen och ger dem färre matcher. Vad innebär detta ekonomiskt för dessa klubbar? Vad innebär det för intresset för fortsättningsserierna?  Kommer klubbarna att urholkas på spelare redan i januari och kommer publiken och media att ens bry sig om fortsättningsserierna? Haltande tabeller och lag som tvingas stå över höjer knappast intresset för ligan.

Så snälla ni som vill att Hockeyettan ska fortsätta att bli en väg för talanger och för att öka intresset för hela ligan är mitt förlag enkelt. Gör om Gör rätt.

 

Tack för ordet! 

 

bossebyline1

 

 

Kommentarer

Kommentera