Nedräkning del 3: Sollentuna FK

Nedräkning del 3: Sollentuna FK

Ny söndag vilket inte bara innebär söndagsångest utan även ytterligare ett inlägg i nedräkningsserien här på bloggen, del 3 närmare bestämt. Denna gång så är det Sollentuna FK som jag ska analysera och kartlägga. 

När man blickar tillbaka på fjolåret så får man med facit i hand säga att Sollentuna definitivt ska vara nöjda med sin placering i division 2 med tanke på hur turbulent det var i laget. Det stora problemet säsongen igenom var nämligen att väldigt mycket spelare kom och gick vilket gjorde att man startade säsongen ganska trögt och bristen på kontinuitet lös igenom. Just detta flyttkaos av spelare är inte ett okänt fenomen på div 2-nivå. Det kan bero på alla möjliga anledningar, det är självfallet ingen guldgruva rent ekonomiskt, många ser det som ett mellansteg/utvecklingsserie och när spelaren väl känner att denne har utvecklats tillräckligt så är det bråttom ifrån div 2 till nya utmaningar, brist på speltid samt enkla anledningar som att spelarna på denna nivå ibland kan känna att högskola/studera i utlandet kan locka mer. Det är hur som haver detta som var Sollentunas stora aber under fjolåret, bristen på en kontinuerlig stomme i laget samt möjligtvis att laget var något naiva och trodde lite för mycket när det fanns luckor i truppen att fylla. Laget hamnade emellertid på rätt köl igen under andra halvan av säsongen då man ryckte upp sig och man lyckades hålla laget intakt och fick alla att köra fullt ut på sin spelidé.

Taktik/spelidé

Vad var det för spelidé som slutligen bar frukt för laget? Taktik och lagmoral hänger ihop mycket på grund av att man får ut mest av en specifik plan på hur man ska spela om alla i truppen uppskattar hur laget spelar fotboll. Det låter kanske självklart men det var just detta som klickade så bra för Sollentuna under höstsäsongen. Man hittade ett eget spel där man skulle vara det spelförande laget i varje match där bollinnehav och finslipning av passningskombinationerna var nycklarna till att man lyckades med just det. Laget kunde även ligga på försvarssida och utnyttja sina extremt snabba yttrar till giftiga omställningar.

Nyckelspelare: Kalle Ramsell – I hård konkurrens med rutinerade alltiallon Mikael Thorstensson så föll valet på Ramsell. Mittfältaren som var lagets viktigaste spelare föregående säsong där han gång på gång visade att han är en poängspelare av rang där hans utmaningsförmåga en mot en och fina skott sticker ut. Om han bara får hålla sig skadefri denna säsong så blir Sollentuna en titelaspirant att räkna med.

Håll ögonen på: Lucas Jonzon – Även på frågan vilken spelare man ska hålla ett extra öga på i laget så var det inte busenkelt men jag tycker att nyförvärvet Jonzon blir intressant att följa. Har redan beskrivit honom i Silly Season-genomgången men kortfattat så är det en väldigt ung och lovande spelare med fin teknik som har byggt på sig muskler för att kunna sträta emot och konkurrera även på fysisk seniornivå.

Tränare: Christer Mattiasson – Den gamle målsprutan tog över inför förra säsongen efter sejourer i först Vallentuna och sedan Valsta Syrianska. Får ett godkänt betyg efter förra säsongen då Sollentuna redan då var favoriter till att bli uppflyttade. Får nu försöka leva upp till favoritskapet återigen, smekmånaden är nu över och han har fått sätta en rejäl prägel på hur han vill att laget ska spela.

Vinstchans/slutkommentar

Sollentuna har även inför denna säsong goda chanser till att ta hem serien. Det primära är att hålla truppen intakt och inleda säsongen med det lag som man avslutade förra med, detta i kombination med att slippa onödiga skador på nyckelspelarna. Ambitionen är att gå upp och detta ser ut som det året då drömmarna kan infrias.

/ William Grönlund

Kommentarer

Kommentera