Norra Stockholms sportkultur för oss samman

Norra Stockholms sportkultur för oss samman

I tidningar gillar man att sära på kultur och sport. Fotboll och konst. Att skilja dem åt är på många sätt väldigt förståeligt, men om vi tänker ett varv till kan vi förstå att dessa områden är väldigt sammankopplade. Du hittar kulinariska upplevelser på sportbarer, konserter på fotbollsarenor, fotbollssnack på jobbet. Listan kan göras lång. Därför är det säkert att säga att sport är en livsstil. Och detta är kanske allra mest sant i norra Stockholm.

Fotboll och spelkultur

Sportbaren är helig för den som älskar att slå sig ned vid ett bord, med en välbroderad duk och dressing-ställ på, tillsammans med vännerna och glo matchen. På de lokala haken i norra Stockholm tenderar fansen att bli sittandes hela dagarna när det råder lokala matcher, som när IK Frej spelar i Superettan eller Svenska cupen. På baren är det sannolikt att du och ditt sällskap tuggar på ett oändligt dividerande kring vinst och förlust, betting och icke-betting.

Spelkulturen är stor i norra Stockholm. Här är det inte fult att snacka öppet om svenska spel och betting. Det finns de som spelar på svenska casinon på nätet, men för den som älskar sport är det vanligare att man bettar. Många sitter med sina mobiler och andra digitala plattformar man nu kan tänka sig att ta med till baren, och gör väl genomförda tipp på matchdagarna. En fördel med online-tippandet är att du inte bara har de klassiska spelen, som Lången och Stryktipset, utan också livebetting. Det kan vara skönt när du glider in på sportbaren och inte hunnit svänga förbi Tobaksboden innan för att lägga ett spel. För det är kul att kunna jubla lite extra med gänget på puben när du får resultatet med dig.

Sporten lockat till sig allmänhetens intresse

Att sporten här förekommer i alla dess former ger norra Stockholm en färgstark aura, och hjälper till att sätta lokala profiler på kartan. Med allt från handboll till fotboll engagerar stadsdelen sina invånare, inte minst dem som spelar själva sporten eller finns med på läktarna när det ryker. För att inte nämna sponsorer som stödjer sporten. För visst är det så att oavsett om du befinner dig på en konstgräsplan i norra Stockholm eller på gatorna i centrala London kommer du med stor sannolikhet att springa på ett och annat klubbmärke.

Inom dagens moderna fotboll spelar merchandise en avgörande roll. Bortsett från den potentiella inkomstkällan sponsorer väl kan dra in, är merchandise ett ypperligt sätt för föreningar – stora som små – att marknadsföra sitt varumärke och locka till sig allmänhetens intresse.

Det går inte att understryka nog hur mycket sporten förändrar och påverkar vår miljö. Den för individer samman och erbjuder dem en gemenskap. Det är nästan löjligt hur enkelt det kan vara att komma överens med någon och hitta en inkörsport till längre samtal bara genom att du hejar på samma lag som din vän. Det är goda tider för sporten, som hela tiden lever och andas.

/Sebastian Håkansson

Kommentarer

Kommentera