Norrlands succélag under allsvenskan 2018

Norrlands succélag under allsvenskan 2018

Allsvenskan är färdigspelad och skönt nog var det inget norrländskt lag som åkte ur. Sundsvall stod för en säsong som överträffade alla förväntningar, framförallt med tanke på att man sålde sin stjärnspelare Romain Gall till Malmö FF. Östersund tappade såväl tränare Graham Potter och sina största stjärnor i form av Samman Ghoddos och Ken Sema, ändå nådde laget en sjätteplats. I superettan var det dock inte samma glädje eftersom Gefle IF åkte ur och med tanke på att Dalkurd också åkte ur serien spelas det ingen allsvensk fotboll på Gavlevallen i Sätra 2019. Däremot spelas det allsvensk fotboll på Norrporten även 2019, trots att Sundsvall var tippade som jumbo på den allsvenska upptacktsträffen.

Sundsvall överträffade allas förväntningar

Inför säsongen hade väldigt många experter räknat ut Sundsvall som de sa skulle åka ur serien med dunder och brak. Med facit i hand kan man lugnt säga att det norrländska laget tystade alla tvivlare och aldrig ens var nära att åka ur serien. Sundsvall lyckades ta poäng i 20 av 30matcher, kryssade borta mot mästaren AIK och trean MFF, och hade nästan dubbelt så många poäng som Dalkurd som åkte ur. Framförallt var det imponerande att se att Sundsvall kunde spela en väldigt fin fotboll under tränaren Joel Cedergren, utan några som helst resurser. För om det är något Sundsvall inte har är det pengar, ändå lyckades man ta fotbollssverige med storm under 2018.

Varför bästa säsongen någonsin?

Men vad är det egentligen som ligger bakom Sundsvalls enorma framgång som lagets åttonde plats ändå får räknas till. Visst kom man sjua 2004 med Patrick Walker och Richard Norling vid rodret och 1988 kom laget femma när Anders Grönhagen coachade. Dock är prestationen under 2018 mer imponerande eftersom laget inte har några pengar alls. Definitionen av luspank har aldrig varit tydligare, ändå spelades det fantastisk fotboll på Norrporten under 2019.

Den största delen till framgångarna är utan tvekan tränaren Joel Cedergren. Han har kommit att bli känd som ‘Medelpads Pep Guardiola’inom fotbollssverige, på grund av den ‘tikitaka’ laget spelat under säsongen. Med införandet av en helt ny typ av frihet på planen som spelarna uppskattar, har Cedergrens mannar stått för en vägvinnande passningsorienterad fotboll med tydliga instruktioner defensivt och offensivt. Joel Cedergren valde dessutom att plocka in assisterandetränaren Ferran Sibilia från Soccer Service. Han var tidigare föreläsare inom Ekkono, psykologisk tankeföring inom intellektuella funktioner. Tillsammans har de ändrat om träningsprogrammet och tagit bort allmän fotbollsträning. Istället har all träning handlat om saker kopplade till spelet inom teknik, fysik och taktik, med extra stort fokus på taktik. Något som gett resultat minst sagt.

Ett centralt mittfält på högsta svenska nivå

Innermittfältet med Juanjo och David Batanero har gett en stark centrallinje som är så viktigt i dagens fotboll. De båda spelarna är extremt skickliga och samspelta på mitten, något som gjort att laget fått ett centralt nav att lita på. Under 2018 är det bara AIK (med Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson och Enoch Kofi Adu) samt Malmö FF (med Bachirou, Anders Christiansen, Oscar Lewicki och Arnor Traustasson) som kan mäta sig med Sundsvalls innermittfält. Framförallt Batanero har stått för många viktiga passningar i djupled till anfallaren Linus Hallenius ochspanjoren har fått mycket beröm för sina genomskärare.

Linus Hallenius har öst in mål

För ett år sedan var Linus Hallenius nära på att sluta med fotboll och många trodde han var slut som fotbollsspelare både mentalt och fysiskt när han tecknadepå för Sundsvall 2017. Under 2018 har han varit en av allsvenskans bästa fotbollsspelare och stått för 18 mål under säsongen, näst flest av alla spelare i serien. Bara Häckens Paulinho är bättre med 20 mål. Tränare Joel Cedergren tvekade aldrig att ta in Linus Hallenius trots att många andra inte hade gjort det, något han inte lär ångra idag. Med det starka centrala mittfältet plus Hallenius näsa från mål blev avsaknaden av lagets då bästa poängspelare, Romain Gall, inte så stor när han lämnade för Malmö FF under sommaren.

Framtiden för GIF Sundsvall

Den ekonomiska situationen går inte att komma ifrån, men samtidigt om man endast hade sett till ekonomiska förutsättningar borde Sundsvall inte ens spelat allsvensk fotboll. Tack vare noggrannhet, en spännande fotbollsfilosofi och lagsammanhållning har Sundsvall blivit ett lag för den övre halvan, något som troddes vara omöjligt. När spelbolagen ska sätta odds på allsvenskan 2019 kommer man nog inte göra om misstaget att sätta höga odds på att laget ska klara sig kvar. Det är väldigt vanligt att betta på Allsvenskan idag och allt fler gillaratt kickstarta sitt medlemskap hos en spelsida med en oddsbonus utan omsättningskrav.

Så här fungerar det med “utan omsättningskrav” när du spelar.

Hur går det 2019?

I dagsläget är det osäkert vilka spelare som är kvar i klubben under säsongen 2019. Visst är det svårt att se Sundsvall få behålla alla sina spelare, framförallt det centrala mittfältet. Kan man lyckas behålla Linus Hallenius under kommande säsong också har man mycket vunnit. Varje klubb behöver en notorisk målskytt och Sundsvall kan äntligen ha hittat sin genom en pånyttfödd Hallenius. Visar han samma fina form under kommande säsong och laget får behålla samma stomme kan 2019 bli ett väldigt roligt år för Sundsvall. Annars gäller det för team Cedergren och Sibila att fortsätta med det de gör allra bäst. Att få ut maximalt av väldigt små resurser. Genom ett

starkt kollektiv och lagsammanhållning går det att komma långt. Fråga bara Sveriges motståndare i VM.

Kommentarer

Kommentera