Norrortsspelarna som blev storstjärnor

Norrortsspelarna som blev storstjärnor

Hockeyn i norrort har alltid varit stark med en rad olika lag i form av Väsby, Vallentuna, Sollentuna med flera. Genom åren har också en rad spelare fostrade i olika norrortsklubbar blivit stora stjärnor på den internationella arenan. Några av de allra största tänkte vi kika lite närmare på här och nu.

Mats Sundin.  Foto: common.wikimedia.org/Mark Mauno

Mats Sundin

Mats Sundin, även ”Sudden” kallad, är troligtvis den största spelare genom tiderna från norrort. Karriären inleddes i Sollentuna HC och Sudden fanns även med i det Stockholmslag som vann TV-pucken 1986.

Som 17-åring debuterade han i Nacka HK i division 1, hösten 1988. Året därpå valdes han också som nummer ett av Quebec Nordiques i NHL-draften, vilket var historiskt eftersom ingen annan europé tidigare hade gått som nummer ett i en draft.

Innan Sudden begav sig av till NHL spelade han även en säsong i Djurgården med vilka han vann SM-guld.

Hösten 1990 debuterade Sudden för Quebec Nordiques och gjorde direkt succé. Första säsongen gjorde han totalt 59 poäng, andra säsongen 76 poäng och tredje säsongen hela 114 poäng på 80 matcher.

Sommaren 1994 gick Mats Sundin till Toronto Maple Leafs där han i 13 säsonger var en av lagets mest tongivande spelare. NHL-karriären avslutades sedan med en säsong i Vancouver Canucks. Våren 2013 valdes Sundin även in i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.

Rickard Rakell

En annan spelare som också har rötterna i Sollentuna HC är Rickard Rakell. Efter en sejour i Spånga IS blev det två säsonger i AIK:s juniorlag innan han som 17-åring hösten 2010 tog klivet över Atlanten till Plymouth Whalers och den nordamerikanska juniorligan OHL.

Där blev det sammanlagt tre säsonger innan han 2012 gick till NHL-laget Anaheim Ducks, där han spelat sedan dess. Senaste säsongen, 2017/18, blev han lagets bäste poängplockare med totalt 69 poäng.

På grund av att Anaheim tidigt åkte ur Stanley Cup kunde Rickard Rakell även ansluta till VM-truppen i Danmark där han hittills varit ett välbehövligt tillskott. Med tio poäng på första fem matcherna kommer Rakell bli en viktig kugge om Sverige ska lyckas ta sitt andra raka VM-guld, vilket inte är omöjligt om tittar hos de spelbolag som erbjuder odds på hockey-VM. Hos de allra flesta bolag har Sverige nämligen näst lägst odds efter favoriten Kanada.

Patrick Hörnqvist. Foto: commons.wikimedia.org/Michael Miller


Patric Hörnqvist

Förutom Mats Sundin och Rickard Rakell kan Sollentuna stoltsera med att ha fostrat ytterligare en storspelare, nämligen Patric Hörnqvist som inledde karriären i den lite mindre Sollentunaklubben Gillbo IF.

Efter att ha spelat ungdomshockey i Solna SK tog han steget över till Väsby IK under junioråren. Hösten 2005 debuterade han i Djurgården där det blev sammanlagt tre säsonger innan det var dags för NHL och Nashville Predators 2008. År 2014 gick Patric Hörnqist till Pittsburgh Penguins med vilka han vann Stanley Cup både 2016 och 2017.

Emilia Ramboldt

Även på damsidan har norrort fostrat en del prominenta spelare. En av de allra främsta är Emilia Ramboldt som precis som Patric Hörnqvist inledde karriären i Gillbo IF. Hon har även spelat i AIK, Segeltorp och Linköpings HC och vunnit SM-guld med samtliga. Dessutom har Emilia Ramboldt närmare 200 matcher med Damkronorna på meritlistan.

/Norrortssporten
info@norrortssporten.se

 

 

Kommentarer

Kommentera