Norrortssportsprofilen: Zack Frost Grisalez

Norrortssportsprofilen: Zack Frost Grisalez

Till vardags bor han i Härnösand och går på Ishockeygymnasium men i mitten av juni månad flög han till Mexiko för att stå mellan stolparna i den Colombianska Ishockeylandslaget. En uppgift som han fick utan att lagets tränare ens sett honom spela. Zack Frost Grisalez är blott 17 år gammal men har redan fått representera sitt land i den sport han älskar.


På ett till hälften blåmålat Tibblevallen satte jag mig till rätta. Fotbollssäsongen har tagit paus, det finns inte en tillstymmelse till fotbollsmål på det gröna gräset. Istället blickade jag mot ishallen där jag tyckte mig se en längtan. En längtan efter nyspolade isar och nylindade klubbor.
Bandyn har, som många säger det, världens längsta försäsong. Ishockeyn däremot har nog världens kortaste. Så sent som i juni månad satte Zack Frost Grisalez sig på ett plan ner till Mexico för att spela den “Pan-amerikanska Ishockeyturneringen”.
Det är nu han som dyker upp från ett hörn vid Tibblevallens ishall för att berätta om sina resor i fjärran väster.

Det är en till synes glad kille som börjar berätta om när han, killen från Åkersberga, åkte till Mexico för att ställa sig mellan stolparna i det Colombianska Ishockeylandslaget. Hur de vann turneringen och hur han blev tilldelad positionen som förstemålvakt utan att lagets tränare ens sett honom spela.

Som lekman inom den Pan-Amerikanska ishockeyvärlden hade jag i runda slängar tusen frågor att ställa.

socialmedier1

 

Hur kommer det sig att du ens kom med i det Colombianska landslaget?

– Jag är ju född i Colombia men flyttade därifrån tidigt, när jag var 1 och ½ år ungefär. För ett tag sen läste jag om laget och om turneringen, så jag och pappa kontaktade själva lagledaren. Ett bra tag senare så svarade de och frågade om jag ville vara med.

Skickade du in någon video?

– Nej, jag skrev bara att jag spelar ishockey. Vi ville ju mest få information om allt och kolla om det var något man kunde göra. För sporten är ju väldigt liten i Colombia så vi kollade om det fanns något VI kunde göra.

Fick du något besked om att du skulle bli förstekeeper?

– Nej, asså de vill ju att alla ska få spela lika mycket. Men de sa också att jag skulle få spela de svåraste matcherna. Så till slut så spelade vi väl lika mycket.

 

 

Det började blåsa samtidigt som solen gick i moln, i samband med det så började mina “tusen” frågor att rinna ut. Några hade jag skrivit ner men de som jag hade i huvudet bara försvann. Som tur var hade Zack mycket att säga och han fortsatte:

– Det är en tunering med främst sydamerikanska lag. Ett år hade Kanada med sig något typ av B-lag men de vann hela turneringen ganska lätt så de får inte vara med längre…

De lagen som är med nu är Mexico (båda A-och B-lag), Argentina (även de med två lag), Brasilien och Colombia.

Hur spelas turneringen?

– Det är först ett gruppspel där ettan/tvåan går till final och trean/fyran spelar om tredjepris.

Och ni vann gruppspelet, eller?

– Vi kom tvåa. Vi förlorade första matchen mot Mexico (med 2-6) men vann resten så vi kom till final.

 

Trots en trevande inledning av turneringen med förlust mot Mexico (2-6) så vinner Colombia sina resterande matcher utan problem. Man vann med siffror som 17-0 (Argentina “B”) och 1-9 (Brasilien). Argentinas B-lag slutade sist i gruppen med endast 3 gjorda mål och hela 63 stycken insläppta. Brasilien förlorade bronsmatchen.

Zacks Colombia gick som sagt till final där man mötte Mexicos A-lag. 2-2 i fulltid gjorde att matchen skulle avgöras på straffar. Ett straffavgörande där Zack själv räddade sista straffen och säkrade Colombias andra raka guld i turneringen.

 

 

Hur var kvalitén på spelet?

– Det var stor skillnad. Kollar vi bara i Colombias trupp så spelar toppspelaren just nu på college i USA medans bottenspelaren kanske håller div.3/div.4-klass här i Sverige. Så det är en stor blandning. Men det finns ju ingen is i Colombia så det blir ju svårt att träna. De flesta kör inlines…

Så det finns INGA ishallar alls?

– Det finns väl någon liten islada, men man får inte spela med puck där…

Hur stort var intresset för turneringen då?

– Större än vad jag trodde! I gruppspelet var det kanske 200-300 personer i publiken, och i finalen kom det runt 600 stycken. Efter att vi vann finalen så kom det fram en tjej till mig med en kamera, först trodde jag hon ville att jag skulle ta foto på henne och hennes kompisar men sen la hon armen runt mig och villa ta bild med mig! 

Efter några minuter kommer vi in på ämnet kring ishockeyförbund i Colombia. Ett förbund som ännu inte finns.

– Vi vill ju få Internationella Ishockeyförbundets certifiering, för att kunna få stöd från staten och då kunna spela VM istället för dessa mindre turneringar.

Tänk dig att vara med på den resan att öka intresset för ishockeyn i Colombia!

– Precis, man kan börja med att fixa ishall i Colombia för att sen liksom utöka intresset.

 

 

Fakta

Namn: Zack Frost Grisalez
Ålder: 17 år
Bor: Åkersberga
Yrke: Studerande
Moderklubb: Åkersberga Vikings HC
Nuvarande klubb: AIK Hockey Härnösand

 

 

Zack bor uppe i Härnösand, en bra bit från familjen hemma i Åkersberga. Där går han i Härnösands ishockeygymnasium och tränar med Härnösands J18-lag. Ibland får han även sitta bänk i A-laget. Totalt blir det är tre träningar under skoltid och fem kvällsträningar. Åtta träningspass per vecka.

 

Hur ser framtiden ut, vad är visionen?

– Att kunna leva på det (ishockeyn) på ett eller annat sätt. Att kunna spela på heltid, oavsett om det är utomlands eller i Sverige. Det är det jag siktar mot.

 

Frågorna rann ut och vi tog några foton istället.

 

Det blev en kortare pratstund med Zack Frost Grisalez som blott 17 år gammal flög över till Mexico och vann guld med det Colombianska ishockeylandslaget. Colombia, ett land som varken har ishockeyförbund eller is, är ett framtida projekt för Zack som vill öka intresset för sporten och kunna leva på sin idrott.

 

Egil Gustafsson

 

 

Kommentarer

Kommentera