Omorganisation ska rädda IK Frej – men ungdomarna får betala

Omorganisation ska rädda IK Frej – men ungdomarna får betala

TÄBY KYRKBY Att ekonomin för Superettanklubben IK Frej varit instabil är ingen hemlighet. Redan under fjolårets säsong gjordes åtgärder för att försöka hålla klubben ifrån röda siffror, men det verkade inte hjälpa. Det är nämligen så pass kritiskt att klubben för ett par veckor sedan kallade till ett extrainsatt årsmöte där diverse lösningar klubbades.


Det är en blåsig höstkväll och den omtyckta kafeterian i ‘Frejknuten’ håller öppet. Mycket tack vare årskullen -03 och -04. Engagerade föräldrar som ställer upp för att tjäna en slant till lagkassan. Kanske blir det en rolig turnering till nästa sommar, eller en trevlig lagmiddag i slutet av säsongen.
Eller så tvingas man skänka pengarna till förmån åt den elitverksamhet som IK Frejs Herrar, med backning av styrelsen, bedriver.
Det verkar luta åt det sistnämnda.


IK Frej, som 2014 kvalade upp till Superettan, har redan från första början arbetat i ekonomisk motvind. Herrlaget samt styrelsen och dess arbete att fortsätta frodas i Sveriges nästhögsta division har kostat och nu ställs allt på sin spets.

Klubben höll nämligen under söndagen (24/9) ett extrainsatt årsmöte som presenterade det kritiska ekonomiska läget och gav förslag på eventuella lösningar.
Den ansträngda ekonomin som klubben under de senaste åren dragits med är på pass långt gången att IK Frej som elitförening riskerar att gå i konkurs.

Lösningen från styrelsens sida är att:
Förflytta ungdomar, damlag samt innebandysektion till en ny ideell förening, IK Frej Täby Fotboll FF och IK Frej Täby Innebandy IBF. Medans Herrlaget bildar en elitförening, IK Frej Täby Elit FF

Alla dessa tre föreningar arbetar tillsammans under organisationen IK Frej Täbys Idrotts-allians. Alla med varsin styrelse och varsitt ansvarsområde. Och detta kommer innebära att de ideella sektionerna i klubben inte ekonomiskt kommer påverkas av elitverksamheten.

Extra medlemsavgift

De ekonomiska problemen kvarstår dock, vilket klubben löser genom att:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ungdomssektionen, damsektionen samt innebandysektionen tvingas börja om från noll (0) i den nya idrotts-alliansen, trots att de tillsammans har en stabil ekonomi på 400 000 kronor i gröna siffror. Istället används de 400 000 kronor till att stabilisera Herrlagets ekonomi, samtidigt som medlemmarna i de ideella föreningarna kommer att krävas på 500 kr i “extra” medlemsavgift.

Beslutet om en extra medlemsavgift samt omorganisering av de diverse sektionerna klubbades igenom med ett 70-tal medlemmar på plats.
Styrelse påpekade även under mötet att Täby kommun bidragit till de röda siffrorna, detta för att kommunen, enligt klubben, ska ha delat ut för lite i driftsbidrag. Detta driftsbidrag står för cirka en femtedel av de skulder som klubben dragit på sig – Herrlaget står för resterande.

 

Årskullarna -03 samt -04 får nog aldrig igen pengarna för ett års arbete i ‘Frejkunten’. Istället kommer en faktura på 500 kronor att landa i brevlådan.

Egil Gustafsson
egil@norrortssporten.se

*De uppgifter som Norrortssporten har fått ta del av,  från årsmötet, är från säkra källor, som vill förbli anonyma.

Kommentarer

Kommentera