Skantze: ”Stockholms innebandyn – 1 lag i högsta serien.”

Skantze: ”Stockholms innebandyn – 1 lag i högsta serien.”

Så nu sitter vi där igen, kaffekoppen i handen och häckar på en bänk eller plaststol. Snart kickar ännu en innebandysäsong igång och vilken ”pre-season” vi haft. Sveriges högsta serie, Svenska Superligan SSL är i blåsväder och flera av de stora klubbarna hotar att lämna SSL och bilda en egen liga. Stora affischnamnet på herrsidan Mika Kohonen har lämnat Sverige för Finland men i retur fick vi supertvillingarna från Finland Vera och Minna Kauppi som går till IKSU. Här i norrort har Täby nya tränare på damsidan, Maimon Abdallah tillbaka i herrlaget, Dennis Wallin tillbaka i Täby FC, Jesper Nyholm byter till konkurrenten Rotebro, Louise Wickström från Täby till Ackers (Åkersberga IBK). Ja, listan kan göras lång… värvningar, klubbyten hit och dit. Och där har vi ett problem, framförallt i Stockholm. Just nu står Stockholm utan en enda klubb i SSL herr och endast Täby FC IBK i SSL Dam. Sveriges huvudstad kan alltså inte mer än ta fram 1 av 28 lag som tar en plats i högsta serien. Skamligt. Skamligt dåligt. Pinsamt.

Vart svaret ligger i den frågan kan man diskutera i all framtid men en orsak ser jag i att Stockholmsklubbarna ska ha en sådan jävla maktkamp. Man ska ha alla de bästa spelarna och istället för att man ska samarbeta ska man sno den andres bästa spelare för att man är ego. Titta bara på AIK som ryckt i stort sett varenda ungdom i Stockholm för att satsa på JAS. Vad händer med de övriga klubbarna då? Jo, de går sämre och sen där står sen Stockholm med en klubb i SSL på 28 platser medan Umeå har mandat på 3 platser och Uppsala lika många. Man ska kunna kräva mer av Stockholm. Så är det bara.

Upp till bevis för tränarduon

Vad har vi då att se fram emot kommande säsong. Vi börjar med största laget som var 40 min innebandy från föreningens första SM-Final på damsidan, Täby FC IBK. I våras efter uttåget i match 5 mot Kais Mora meddelade den välmeriterade tränarduon Jedheim/Svensson att de avgår. In kom Tomas Davies och Jonas Delshammar. Nu är det upp till bevis. Och det smäller direkt. Pixbo Wallenstam väntar i första matchen och för självförtroendet skulle en förlust inte sitta fint. Man har lyft upp unga nya talanger från juniorverksamheten och det bara älskar jag. Att de unga talangerna får se möjligheterna att en dag stå där och lira backpar med Moa Tschöp faktiskt är möjligt. Att man nu ger tre unga talanger chansen är guld värt och jag hoppas verkligen att de lyckas, att nå sin dröm och lyfta pokalen en gång i framtiden.

Åkersberga då? Ja, dem lirar i Damallsvenskan Östra och fått in såväl Louise Wickström som Malin Söderberg från Täby. Fjolåret klarade de sig kvar med en hårsmån och därav tror jag dessa nyförvärv var ett viktig steg i att inte falla ur allsvenskan. Tror inte ackers kommer övertyga ett dugg och kommer klara sig kvar men kommer inte ha någonting att göra med kvalet upp till SSL. Herrarna ramlade ur ettan i fjol och kommer inte övertyga i år. Nedre regionerna väntar för herrarna och en tuff säsong i herr tvåan för deras del.

Täby FC´s herrar föll ur allsvenskan i fjol och ska inte alls ha några problem att vinna serien och kliva upp igen. Jag ser Täby som skyhöga favoriter att vinna Div.1 Östra Svealand och tillsammans med Järfälla och Rotebro slåss om att ta klivet upp till allsvenskan igen. Med rutinerade Maimon tillbaks i båset och en hungrig Dennis Wallin så är Täby i mina ögon inget lag för div.1.

Rotebro har tappat August Moberg och det är ett tapp men annars ser Rotan starka ut. Senaste dagen slog bomben ner att Jeppe Nyholm ansluter och då åker Rotan upp i mitt serietips inför. Rotan har erfarenheten av allsvenskan och jag tror att de kliver upp i år igen.

Vallentuna övertygar år efter år men snart måste det ta stopp och det gör det i år. Nu är de i Div. 3 men längre än så kommer de inte. Joakim Ekerberg och David Holmberg får dra ett tungt lass om Vallentuna ska ha något med en plats till H2 att göra. Mellanmjölks lag i H3 är Vallentuna enligt mig. Damerna har det också tungt och kommer få kämpa hårt för sin överlevnad i D2 och tror dessvärre att de faller ur.

Vi har en fantastisk innebandysäsong att se fram emot. Vi kommer få se stjärnklass spelare spela i norrort och flera skrällar, favoriter som skakar och överraskningar kommer vi se. Dramatik in i det sista. Precis som sport ska vara, fullt av känslor och adrenalin. Jag står på startlinjen och inväntar endast domarens signal innan vi kickar igång innebandysäsongen 18/19.

Nu kör vi!

/Daniel Skantze

Kommentarer

Kommentera