Smirnov Lindblom: ”Identiteten kommer fortsätta ge resultat”

Smirnov Lindblom: ”Identiteten kommer fortsätta ge resultat”

En tredjeplats i pojkallsvenskan, 12 insläppta mål på 13 matcher och två spelare som är med i toppen av skytteligan. Det ser positivt ut för Täby FK:s äldsta juniorlag. Våren har präglats av en taktisk skicklighet och flexibilitet, där TFK U19 inte tummat på sin identitet ”för mycket”, men samtidigt ändå varit smarta nog att justera vissa punkter när det har behövts. Detta har gett resultat.

En klubb behöver en identitet. Det kan handla om att visa respekt, att spela defensivt, att spela offensivt eller att ha en smart taktik på transfermarknaden. I vissa fall präglas klubbars identitet av flera olika punkter, men i TFK:s fall visar sig ändå en punkt som det som håller ihop den röda tråden i klubben – presspelet. Det syns från de yngsta juniorlagen och ända upp i A-laget. Det är tydligt hur klubben med Martin Sundgren i spetsen i sin sportchefsroll skolar sina spelare, och tror stenhårt på ett koncept. I U19-lagets fall har det i år fallit på plats på ett mycket imponerande sätt. Det pressas alltid högt i början av matcherna i ett rakt 4-4-2, men i år har även laget lyckats hålla ihop när de faller lägre hem. Det finns intressanta internationella exempel att jämföra med, exempelvis Liverpool och Atletico Madrid. Spelstilen är modern i den höga pressen, men ändå cynisk och disciplinerad när laget faller lägre hem för att ställa om. Mixen av olika spelstilar och att kunna falla lägre hem och sköta det bra är en otrolig styrka. Jag tror att den röda tråden i klubben till slut har fallit på plats och håller på att etableras helt och hållet, både på och utanför planen.

Jag som själv älskar att vara taktiskt nördig och titta på detaljer gillar TFK:s försvarsspel. Det är krävande, men väldigt effektivt. Däremot kommer det höga tempot i defensiven med ett pris – offensiven som naturligt också alltid ska ske i hög fart. Det finns brister och prioriteringar i varje lag, saker som hänger ihop. Lag som spelar rak och snabb fotboll har ofta problem med att kontrollera matchbilder om man mäter det utifrån bollinnehav, passningsprocent och målchanser. Det är inte lika tydligt hur Täby ska spela när motståndarna faller lägre hem. Där är Liverpool igen det bästa internationella exemplet att jämföra med. När de förväntas dominera matcher får de ofta problem. I TFK:s fall blir det ofta liknande fall, ta matchen mot Lidingö som exempel. Lidingö är i sin natur ett lag som inte spelar ”den vackraste” fotbollen. De kan grisa hem en 0-1 seger om de måste. Sådana lag kan vara problematiska motståndare för TFK. Där finns en punkt att förbättra taktiskt, frågan är dock om TFK vill det. Det finns saker som skär sig med varandra i fotbollen, exempelvis rak fotboll och kontrollerade matchbilder.

Utsikten för hösten för TFK U19 är positiv. Man står på enbart en förlust, med riktig toppkänning och med stor sannolikhet en god lagmoral efter den avslutande segern mot tabelltvåan Hammarby. Utmaningen blir att bibehålla koncentrationen och den ruskiga intensiteten som stört nästan alla motståndare under våren. Jag tror dock att den taktiska skickligheten som växt fram hos spelarna och den så tydligt utpräglade identiteten som finns i klubben kommer fortsätta ge resultat. I år är TFK U19 verkligen att räkna med.

 

/Signerat Daniel Smirnov Lindblom

Kommentarer

Kommentera