SOK väljer att inte skicka Erik till Rio

SOK väljer att inte skicka Erik till Rio

Kanot/OS i Rio. Det har framkommit dopingskandaler kring ryska OS-deltagare i veckan – konsekvenserna av detta är att Sverige har en OS-plats i kanot till förfogande. En plats som SOK nu tackar nej till trots det svenska kanotförbundets nominering av Erik Sandbacka, Vaxholm och Joel Elenius, Luleå.

 

I veckan har det varit massiva uppståndelser kring doping hos flertalet ryska OS-deltagare – vilket har lett till att det internationella kanotförbundet stänger av fem ryska kanotister lagom till OS i Rio. Dessa fem platser står därför till förfogande.

SOK – Sveriges Olympiska Kommitté – har fått ta ansvar för en av det överblivna platserna.

Trots att Vaxholmskanotisten Erik Sandbacka inte lyckades kvala in till OS via tävlingarna i Duisburg, Tyskland så fanns det här en chans att få åka med till Rio i alla fall. Det svenska kanotförbundet nominerade nämligen Erik tillsammans med sin K2-partner Joel Elenius, men trots det så väljer SOK att tacka nej till den överblivna OS-platsen. I och med det så stänger man möjligheten för Erik att paddla i Rio.

 

Erik Sandbacka får inte åka till OS - trots kanotförbundets nominering.
Erik Sandbacka får inte åka till OS – trots kanotförbundets nominering.

– Vi bedömer från våra grundkriterier och vi tycker inte att resultatet som det nya paret har räcker för en uttagning, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef enligt SVT.

 

Tidigare i våras tackade Eriks före detta partner Christian Svanqvist för sig – men det var innan ryssarna blev avslöjade. Hade paret Sandbacka/Svanqvist – som kom 6:a i OS-kvalet – varit kvar så skulle SOK:s beslutstagande antagligen sett annorlunda ut förklarar Erik Sandbacka och fortsätter:

– Jag är besviken och ledsen så klart, att dopade ryssar gör så att vi inte får köra OS – det är det värsta, skriver Erik Sandbacka till Norrortssporten.

 

En möjlighet att få fullfölja sina drömmar går nu i stöpet för Erik och Joel, istället väntar andra tävlingar och nya mål.

Platsen som fortfarande står till förfogande kommer med stor sannolikhet gå till Kanada – som slutade på en 9:e-plats i VM.

 

Egil Gustafsson

Kommentarer

Kommentera