Täby FK förklarar framgångssagan

Täby FK förklarar framgångssagan

FOTBOLL Tydlighet och disciplin. Det är två nyckelfaktorer till att Täby FK nått framgång på ungdomssidan. “Kommer du hit till Täby är det hårt och tufft arbete som gäller“, säger Martin Sundgren, akademiansvarig i Täby FK. 

För första gången någonsin har Täby FK lyckat ta sig till sm-slutspel på ungdomssidan. Som om inte det vore historiskt nog så har Täbyklubben gjort det med två lag: U17 samt U19.

Det är en prestation som är minst sagt sensationell då fotbollsklubben inte är en SEF-förening (när a-laget spelar i Superettan eller Allsvenskan) och på så sätt har de ekonomiska musklerna, som till exempel AIK, Djurgården eller Malmö FF har.

Martin Sundgren, akademiansvarig i Täby FK, håller med om att det är unikt att en förening ens har två lag med till semifinalen.

– Oavsett om det är en SEF-förening eller inte så är det väl anmärkningsvärt? Och ännu mera anmärkningsvärt i och med att vi inte är det, säger han.

“Hårt och tufft arbete krävs” 

Men hur kommer de då sig att en klubb med begränsad ekonomi, jämfört med konkurrenterna, har kunnat få fram inte bara ett utan två lovande u-lag?

En av nycklarna till framgången stavas disciplin. Det handlar om alltifrån hur spelarna sköter sig på planen, utanför planen, i omklädningsrummet samt i vardagen.

En annan faktor är tydligheten i hur man vill spela sin fotboll. Något som klubben jobbat med under flera säsonger med att implementera i U17, U19 samt herrlaget.

– Sedan vi började med det här 2015 har vi haft en tydlig linje i hur vi tränar och hur vi spelar. Regler, rutiner – allting är satt och vi har inte vikt en tum, säger Sundgren.

– Kommer du hit till Täby är det hårt och tufft arbete som gäller. Vi har inte aktivt tagit kontakt med spelare utan de som kommer, kommer för provspel och där har vi till och med sagt nej till bra fotbollsspelare när vi märkt att de inte varit beredda att lägga ned det jobb som krävts.

– På sikt kanske vi skall göra det (rekrytera spelare red. anm), men vi har inte de ekonomiska resurserna så att vi kan ägna oss så mycket tid åt det.

– Nu har vi rätt typer av spelare som har viljan att bli bra fotbollsspelare.

Med de här framgångarna borde ni väl ändå locka till er fler spelare?

– Det vet vi inte. Vi kanske inte är en tillräcklig glamorös klubb att spela i eller har den dragningskraften som de stora klubbarna i Stockholm har.

“Som vilken man som helst”

Vad tror du om era chanser i semifinalen? 

– Vi har goda chanser, mycket goda chanser.

– Nu har vi jobbat med att stärka våra chanser genom att göra rätt saker. Vi har vårt sätt att spela, men vi kommer spela den fotbollen vi tror är bäst lämpad för att vinna matcherna, så vi förbereder oss på samma sätt som vilken match som helst, säger Martin Sundgren.

Läs även: Hagman: “Det är dags – Är ni redo?” 

Så spelas sm-semifinalerna: 

U17:
Lördag, 14.00: Täby FK – Malmö FF, Tibblevallen
Lördag, 14.00: IF Elfsborg – AIK, Borås Arena

U19:
Söndag, 14.00: Brommapojkarna IF – IFK Göteborg, Grimsta
Söndag, 15.00: IF Elfsborg – Täby FK, Borås Arena.

Kommentarer

Kommentera