Vallentuna vann derbyt – trots underläge med 0-2

Vallentuna vann derbyt – trots underläge med 0-2

Division 3. För Enebyberg var detta det andra norrortsderbyt i rad, länge var det också “berget” som hade matchen. Men Vallentuna fick nytt liv i andra halvlek och lyckas knipa trepoängaren. “En lagom utskällning och sen bara skaka liv”, säger Vallentunas tränare Emil Grändås i en intervju efter matchen.


Läktaren var fylld till bredden på Vallentuna IP trots att vädrets makter inte samarbetade, det var snöblandat regn som föll över spelarna och som det verkade så trivdes Enebyberg bäst så.

De inledande 15 minuterna av matchen handlade mest om att känna på varandra, Vallentuna började med att slå lite längre bollar medans Enebyberg ville hålla den på marken. Men ingen av lagen lyckas särskilt bra, därför kommer det som en smärre överraskning när “berget” får en frispark från 25 meter som förvaltas bra av lagkaptenen Jack Sundell. 0-1. Se frisparken i klippet ovan!

Lagkapten och målskytten Jack Sundell i närkamp.
Lagkapten och målskytten Jack Sundell i närkamp.

Vallentuna verkade vara lika chockerade som publiken då man, efter slarv i baklinjen, låter Enebyberg öka på sin ledning bara minuten efter. Denna gång är det John Johansson som rycker sig fri och placerar in dagens andra mål.

Enebyberg har fått matchen dit de vill, med detta överläge gäller det bara att hålla igen bakåt. Det gör man också halvleken ut.

 

VBK har inte imponerat spelmässigt, man lägger många längre bollar som endast rinner ut i sanden. “Berget” har dock inte heller visat prov på något skönspel, men man har uppenbarligen varit effektivare och är därför i överläge.

 

Vallentuna kommer ut efter halvtidsvilan med nya krafter.
Vallentuna kommer ut efter halvtidsvilan med nya krafter.

Vändningen i andra halvlek.

Solen tittar fram lagom till andra halvlek, man börjar även se en ljusglimt i Vallentunas spel då fler och fler uppspel sker längs marken. Konsekvenserna av detta är att man lyckas pressa ner Enebyberg till eget straffområde där man får flera lägen att ta sig in i matchen igen, och efter 57 spelade minuter gör man sitt efterlängtade mål, Victor Grusell visade vägen för hemmalaget. Dessutom får EIF en spelare utvisad efter en incident där bollen blir bortsparkad, ett slarvigt rött kort för bortalaget. Men utvisningen tycks ge bra effekt, efter slarv i baklinjen och hos målvakt så kan Enebybergs Niklas Högberg sätta 1-3. Stämningen på planen efter dessa sekvenser blir irriterad och domaren hamnar i centrum.

“Berget” hade nu fått en gratischans att behålla tre poäng, men man tar inte chansen utan istället blir det Vallentuna för hela slanten de sista 30 minuterna.

Jonas Lyon nickar in 2-3 i 64:e, Nercy Tourang gör både 3-3 och 4-3 när klockan tickade in mot 80′ och i 82:a gör återigen Jonas Lyon mål för att stänga matchen helt. 5-3 slutar detta derby.

Enebyberg firar mål nr.3
Enebyberg firar mål nr.3

Enebybergs ras de sista trettio minuterna beror till stor del på att man hamnar långt ifrån varandra mellan lagdelarna och låter Vallentuna trilla boll, för när VBK till slut började spela på marken så fanns det inte mycket att göra för “bergets” backlinje.

 

Vad sa du till grabbarna i halvlek?

– En lagom utskällning och sen bara skaka liv, säger Vallentunas tränare Emil Grändås i en intervju efter matchen. Hör hela intervjun i klippet ovanför!

 

Det blev som sagt en lyckad hemmapremiär för Vallentuna, man toppar nu tabellen tillsammans med Täby. Enebyberg å andra sidan har det tuffare med två raka förluster och en jumboplacering, men det är långt kvar av säsongen.

 

Egil Gustafsson

egil@norrortssporten.se

 

 

Kommentarer

Kommentera