VASALOPPET – klassiskt idrottsevenemang

VASALOPPET – klassiskt idrottsevenemang

Vinter-OS är över för den här gången och visst blev det succé för Sverige med det mest framgångsrika vinterspelet någonsin med 7 guld, 6 silver och 1 brons. Framförallt var det de svenska damerna som producerade och kollar vi medaljligan på damsidan var Sverige den bästa nationen av samtliga deltagande länder i Pyongchang 2018.

Har du inte fått nog av OS kan du ta det lugnt. Redan på söndag väntar Sveriges kanske mest klassiska idrottsevenemang, nämligen Vasaloppet. I den sibiriska vinterkylan som kommit in och drabbat Sverige denna vecka finns det all anledning att slå sig ner framför TV:n med ett glas nypon- eller blåbärssoppa och titta på de vilt kämpande deltagarna som ska ta sig den 90 km långa vägen från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna.

Vasaloppet historia

Varför arrangeras Vasaloppet varje år och hur kan det ha blivit ett så populärt lopp? Vi får börja med att backa tillbaka bandet till år 1520. Gustav Vasa behövde fly från Kristian den II soldater och åkte sträckan från Sälen till Mora som blivit inspiration för både namnet och distansen för tävlingen. 402 år efter Gustav Vasas flykt arrangerades det första Vasaloppet år 1922. Vasaloppet är därmed det äldsta långloppet i världen och är där uppe bland de största om vi utgår efter antalet deltagare.

1924 förbjöds kvinnor att åka efter att Margit Nordin åkt året innan som första kvinna någonsin. Det år 2018 helt ofattbara beslutet berodde på att det ansågs vara för jobbigt för kvinnor att åka. En annan historisk händelse är när bröderna Örjan och Anders Blomquist tog brödraskap till en ny nivå när de åkte in med kransen emellan sig och därmed fick dela på segern i 1988 års upplaga av Vasaloppet.

Vasaloppet 2018

Redan den 19 mars 2017 blev tävlingen fullbokat. Frågan är vilket annat svenskt idrottsevenemang som säljer slut ett år i förväg? Klockan 08:00 går startskottet för det populära skidloppet och det förväntas vara över 2 miljoner tittare i det svenska stugorna som det brukar vara när det årliga långloppet går av stapeln.

Stor favorit att kamma hem vinsten 2018 är Andreas Nygaard. Han ger oddset 3,75 hos de flesta spelbolagen följt av landsmannen Tord Asle Gjerdalen till oddset 4,25. 27-årige Andreas Nygaard från Burfjord IL och Team Santander är en norsk långdistans-åkare som vann Vasaloppet China som är Kinas motsvarighet i januari tidigare i år. Norrmannen gick i mål på tiden 2:11:35,3 och är alltså ganska klar favorit att vinna 2018 års Vasaloppet. Det skulle innebära en maffig dubbel och en stor framgång för 27-åringen som redan har flertalet priser i sitt skåp.

De norska åkarna har dominerat de senaste åren och det har blivit fem raka guld för vårt grannland. De senaste två åren har John Kristian Dahl vunnit och Dahl vann även 2014. Norska Petter Eliassen vann 2015 medan Jörgen Aukland vann 2013. Dessförinnan är det Jörgen Brink som är den senaste svensken som vunnit skidtävlingen och han lyckades tre gånger i rad mellan 2010 – 2012.

Vasaloppets största profil någonsin är tack och lov inte från Norge utan Sverige. Nils “Mora-Nisse” Karlsson är loppets främsta åkare genom tiderna med sina nio vinster mellan 1943 – 1953.

Betta på Vasaloppet 2018

Att spela på Vasaloppet 2018 är enkelt och flertalet spelbolag erbjuder betting på världens mest anrika skidlopp genom tiderna. Såväl betsson odds som andra bettingsajter följer loppet noga och det finns olika typer av marknader tillgängliga för dig. Du kan förutom att betta på slutvinnaren även oddsa på vilka som kommer topp 3 och även så kallad Head2Head, där du kan spela på vem som kommer först av två personer, vilket känns både spännande och modernt.

Streama/titta på vasaloppet 2018

SVT har haft rättigheterna till Vasaloppet sedan det första tv-sända loppet år 1966. Nu 52 år senare är SVT still going strong och Vasaloppet 2018 visas på SVT1 och SVT play. Du kan även följa loppet genom live odds hos bettingsajter och lägga din spel samtidigt som du tittar på racet och följer spänningen.

Andra varianter av vasaloppet:

Vasaloppets konstanta framgång har gjort att det utvecklats från ett vanligt lopp till att bli en hel vecka med olika varianter i Vasaloppsveckan. Veckan startar med Kortvasan där åldersgränsen är 12 år innan det är dags för Tjejvasan dagen efter. Därefter följer två dagar av öppet spår där vem som helst kan åka. Veckan fortsätter med Halvvasan, Skejtvasan och Stafettvasan innan det klassiska och mest prestigefyllda tävlingen Vasaloppet avslutar en perfekt vecka. Det återstår att se om Andreas Nygaard håller pall för favorittrycket eller om vi får se en svensk skräll 2018. Oavsett vilket ska det bli spännande att se vem som får den berömda kransen när loppet är över.

/Daniel Hult

Kommentarer

Kommentera