Det speciella spelsystemet har gett utdelning

Det speciella spelsystemet har gett utdelning

PROFILEN Täbys U19 har gått från klarhet till klarhet. Nytt spelsystem, ny tränare som har fått i gång fotbollstänket på allvar. Jacob Planell spelar sitt sista år i U19-laget och han vill ta klivet till A-laget.
– De har chansen att gå upp til div 2 – en extra motivationsfaktor för mig, säger Planell till Norrortssporten.

Det har skett lite förändringar till denna säsongen för TäbyFK:s U19. Kalle Andersson slutade som tränare och man fick in Per Johansson. Det blev ett nytt spelsystemet och det har gjort att de nya spelare har fått anpassa sig från dag 1.

Jacob Planell, som är född -98, gör sitt sista år i detta lag som just nu återfinns på en tredje plats i tabellen. Man har storklubbar som Djurgården och AIK bakom sig och utmanar verkligen både Hammarby och Brommapojkarna i toppen.

Ni ligger trea nu, högre upp än vid samma tidpunkt förra året. Detta trots tapp av duktiga spelare inför året. Vad är det som har funkat så bra?
– Vi har en stomme med 98:or som spelat tillsammans länge. Vi känner varandra bra och har spelat länge i Täby och vi kan spelsystemet. Det finns en stomme spelare kvar, och det är många som har spelat tillsammans ända sedan 2015.

Spelsystemet, hur visar det sig generellt i klubben?
– Fokus ligger på det. Vi jobbar på det i träning och vi brukar inte anpassa oss efter motståndarna extremt mycket. Där av blir det inte extrema taktiska genomgångar inför matcher, eftersom det sitter i ryggmärgen. Om en spelare kommer till Täby så är det tydligt vad som förväntas av den spelaren utifrån klubbens grunder. Identiteten är väldigt viktig för Täby FK och det blir vi påminda om ofta.

Spelsystemet som ni har är på ett sätt ganska speciellt och ovanligt för ”svensk fotboll”. Det är rejält fysiskt krävande – Hur får man alla spelare att anpassa sig efter detta?
– När det kommer spelare till klubben så är det tydligt från första träningen att det är så här vi jobbar i Täby. Jag tror att det gör det enklare att anpassa sig. De flesta vet även att klubben har bra resultat med systemet, och då finns det nog en förståelse för att det fungerar.

Ni har ny tränare inför året, Per Johansson som kom från Älvsjö. Hur har han satt sin prägel på laget?
– Eftersom klubbens värderingar redan har funnits innan han kom hit, är det inte så mycket som förändrats taktiskt. En skillnad är att Perre har jämfört med Kalle, tidigare tränare, ett lite mer tänk på att hålla bollen inom laget. Det har man märkt på träningsupplägget, det blir lite mer bollövningar.

Du har gjort 8 mål på ungefär 10 matcher, vilket placerar dig på en femteplats i skytteligan. Vad är som har gjort att du har varit i så pass bra form, och hur känns det generellt med fotbollen för dig just nu?
–  För det första har jag fått ett bra förtroende från både tränare och sportchef Martin Sundgren, vilket gör det lättare att prestera. Det har gett mig ganska många minuter. Personligen är jag inte helt nöjd, jag tycker att jag borde gjort fler mål. Jag känner att jag fortfarande har väldigt mycket mer att ge, jag tycker inte att jag har fått ut så mycket som jag skulle kunna fått ut.

U19 tar ju slut för er spelare födda 1998, hur ser du på nästa år?
– Jag trivs bra i Täby och det känns som att klubben är på rätt väg. U17, U-19 och A-laget ligger alla i toppen av sina tabeller. A-laget har chansen att gå upp i Division 2, vilket är en extra motivationsfaktor för mig att försöka ta mig upp i A-laget.

 

Daniel Smirnov Lindblom
daniel@norrortssporten.se

Kommentarer

Kommentera